Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa Franjo u UN-u: Prekinimo klimu nepovjerenja

New York (IKA)

"Pandemija koronavirusa pokazala nam je da ne možemo živjeti jedni bez drugih, ili još gore, jedni protiv drugih", rekao je papa Franjo u unaprijed snimljenom govoru pred Ujedinjenim narodima objavljenom u petak 25. rujna, prenosi Hina.

Papa Franjo / Foto: Vatican Media

“Moramo prekinuti sadašnju klimu nepovjerenja. Trenutačno svjedočimo eroziji multilateralizma”, rekao je Papa u ranije snimljenom videu obraćajući se godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“Moramo se zapitati može li se glavnim prijetnjama miru i sigurnosti – siromaštvu, epidemiji, terorizmu i mnogim drugima – efikasno suprotstaviti kad utrka u naoružanju, uključujući nuklearno oružje, nastavlja tratiti naše dragocjene izvore koji bi se mogli iskoristiti za dobrobit ulaganja u ljude i zaštitu prirodnog okoliša”, rekao je papa Franjo.

Vođa 1,3 milijarde katolika u svijetu poslao je apel stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a da “djeluju s više jedinstva i posvećenosti” kako bi učinile UN “još efikasnijom međunarodnom radionicom mira”.

Franjo je rekao da se svijet suočava “s izborom između dva moguća puta”.

Prvi vodi u “jačanje multilateralizma”, a drugi “ističe samodostatnost, nacionalizam, protekcionizam, individualizam i izolaciju”.

Drugi put “ne smije prevladati”, naglasio je Sveti Otac.

U sedam godina svoga pontifikata, papa Franjo se istaknuo kao istaknut borac protiv siromaštva, klimatskih promjena i politike odbacivanja migranata i izbjeglica te protivnik nereguliranog kapitalizma.

Papa Franjo se obraća UN-u / Foto: YouTube/screenshot

Očekuje se da će papa Franjo dati širi pogled na svijet u enciklici, službenom dokumentu naziva “Fratelli tutti” (Svi smo mi braća) koja će biti objavljena 4. listopada, izvještava Hina u petak 25. rujna.