Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Prvi prosinački broj katoličkoga tjednika „Glasa Koncila“ s nadnevkom nedjelje 1. prosinca otvara fotografija i izvještaj s ređenja novoga varaždinskoga biskupa mons. Bože Radoša koji je na svetkovinu Krista Kralja zaređen za biskupa te preuzeo upravljanje Varaždinskom biskupijom. Istaknute su njegove riječi iz propovijedi: „Zajedništvo u služenju i molitvi najsnažnija je propovijed“, kao i poruka da „bez svećenika biskup može malo učiniti“.

Glavni urednik mons. Ivan Miklenić u svojem komentaru piše o štrajku i prosvjedu prosvjetnih djelatnika te, među ostalim, postavio pitanje: „Je li možda Vladi trebalo tako puno vremena da donese odluku o saniraju štete, koja je također u temeljima štrajka i prosvjeda, a koju je nadležno ministarstvo prouzročilo u obrazovnom sustavu, učinjenu kako prosvjetnim djelatnicima tako i učenicima, a to znači i roditeljima i cjelokupnom hrvatskomu društvu?“

Novi broj Glasa Koncila – čak na dvije stranice – donosi glavne naglaske s Papina apostolskoga pohoda Tajvanu i Japanu, odakle je poslao važne poruke o svijetu bez nuklearnoga naoružavanja.

U intervjuu naslovljenom „Život na selu nastoji se učiniti nemogućim“ sugovornik ekonomist Zdravko Ivandić, predsjednik udruge „Svoj na svome“ iz Šestanovca govori o stanju u poljoprivredi. „Imamo npr. toliko praznih zgrada, domova, zadružnih i školskih prostora u kojima je zadrugarstvom moguće organizirati seosku tržnicu u svakom naselju – organizirani otkup, preradu, plasman proizvoda malih seoskih obiteljskih gospodarstava – dnevni, tjedni, mjesečni utržak članovima malih seoskih obiteljskih gospodarstava, sredstva za život mladim obiteljima. Zgrade zjape, a organizacije nema“, napominje Ivandić.

Budući novi broj Glasa Koncila nosi nadnevak prve nedjelje došašća, tekst Krešimira Cerovca posvećen je aktualnosti enciklike „U nadi spašeni“ te govori o došašću kao vremenu nade. S novim brojem i početkom crkvene godine nedjeljna razmatranja biblijskih čitanja počeo je pisati Ante Pranjić-Pilipović, a meditacije potpisuje Julija Prpić.

U rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi“ predstavljen je Davor Blazin, šumar i hrvatski branitelj iz župe sv. Margarete u Dubravi koji vjeru živi u „kancelariji pod vedrim nebom“, a svjedoči kako će na mise zornice ići dok ga noge budu nosile.

Treći i posljednji nastavak teološka osvrta posvećen je životu i djelu nedavno kanoniziranoga sv. Johna Henryja Newmana koji je predstavljen kao „glasonoša Koncila i nove evangelizacije“.

Reportaža iz župe sv. Marka u Markovcu Našičkom prikazuje duhovni mozaik Hrvata i Slovaka u predgrađu Našica u kojoj se otvara budućnost pod zaštitom krilatoga lava.

U prilogu „Prilika“ donesen je novi nastavak romana u nastavcima Nikole Kuzmičića „Knjiga puna sarma“.

Među brojnim vijestima može se pročitati i o zborniku radova koji je u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića predstavljen u Zagrebu, akciji Hrvatskoga Caritasa „Za 1000 radosti“, simpoziju uz dvije obljetnice biskupa Mije Škvorca, kolokviju o 100. obljetnici rođenja biskupa Ćirila Kosa.

Ključne riječi:
Glas Koncila