Budi dio naše mreže
Izbornik

Glasilo mladih hrvatskih Dominikanaca -" Izazov Istine"

Zagreb (IKA)

U svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru 2. prosinca 2018. predstavljeno je glasilo Mladih hrvatskih Dominikanaca - "Izazov istine". Glasilo je predstavio don Jenko Bulić - profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i glavni urednik fr. Josip Dolić u nazočnosti starješine svetišta fr. Petra Galića, fr. Matijasa Farkaša, fr. Ante Kazotija, mladih dominikanaca koji su za ovu prigodu došli iz Zagreba te mnogih vjernika ovog svetišta.

Don Jenko Bulić je napomenuo da mu je radost u ovom vremenu došašća predstaviti najvažniju stvarnost koja proizlazi iz radosne vijesti utjelovljene Riječi Božje, a to je krepost Istine, koja je naslov izazov i tema samog ovog glasila. Ova mala i mlada knjižica mladih dominikanaca otkriva nam bez zadrške ljepotu istine u izazovima vremena u kojima crkva i svijet oblikuju svoj identitet.

Ovaj broj „Izazova istine” počinje s pregledom nastankom i razvojem župe Kraljice svete krunice u Zagrebu, jedne od najstarijih župa hrvatske metropole. Na kraju se nalazi prikaz kronike iz bogatog života dominikanskih studenata u kojem se vidi životna korelacija formacije u dominikanskoj karizmi nazočnošću u važnim događajima provincije Crkve i domovine Hrvatske.

Na kraju se sjećamo blago preminule braće dominikanaca u zadnje vrijeme. Među njima posebno ovdje u ovom samostanu, ističem njegov dobri duh, a to je dori duh oca fr. Veselka Begića koji je od 1980. do smrti djelovao ovdje u Trogiru – skoro punih 40 godina. Čuvao je samostan, obnavljao ga, prezentirao kulturna dobra, njegovao različite oblike pobožnosti kao što je molitva za druge u nevolji. Vodio skrb o sestrama benediktinkama. Nastojao je kako kaže autor ne postati stranac ili izolirani otok, nego uvijek s narodom Božjim. Nadam se da ga se Trogirani rado sjećaju, jer je nastojao pomoći svima koji su mu se obratili. Drago mi je da ovaj broj završava sa opisom o njemu – kazao je don Jenko.

Ključne riječi:
Izazov istine