Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnjak Župe Presvetog Trojstva Krašić za 2020. godinu

Krašić (IKA)

U ovo predbožićno vrijeme tiskan je Godišnjak Župe Presvetog Trojstva u Krašiću za 2020. godinu. Riječ je o kronologiji župnih događaja od došašća 2019. do došašća 2020. godine.

U protekloj godini obilježena je jubilarna 60. obljetnica smrti blaženog Alojzija u Krašiću – na Stepinčevo 2020. Krašić su posjetili mnogobrojni hodočasnici i štovatelji bl. Alojzija iz cijele domovine. Ova 2020. godina ostat će zapamćena i kao godina uređenja Spomen-doma bl. Alojzija. Otvorenje je planirano o stotoj obljetnici rođenja župnika Josipa Vranekovića, 16. ožujka 2021. godine.

U korizmeno vrijeme napustio nas je preč. dekan Stjepan Rožanković, koji je 20 godina bio župnik u Jastrebarskom, a jednako toliko i dekan istoimenog dekanata. Svečana je bila proslava Stepinčeva 122. rođendana, na otvorenom pokraj kipa bl. Alojzija. Kod jame Jazovke, stratišta iz Drugoga rata, služena je sveta gdje se okupilo oko 1000 ljudi, a pod budim okom predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja, Odjela za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, ekshumirane su sve žrtve ubijene i bačene u jamu Jazovka, njih 814, što je povijesni događaj za Župu Sv. Marije Magdalene Oštrc. Obnavlja se i kapelica Uznesenja BDM u Sošicama, kao i stara župna crkva Sveta tri kralja u Krašiću.

“Naš Godišnjak prati događaje iz našeg života, iz naše povijesti, iz naše ne tako davne prošlosti, prošlosti koje se možda još uvijek dobro sjećamo ali ne znamo do kada, a nešto smo možda već i zaboravili. Jedna stara latinska poslovica kaže: Verba volant, scripta manent! – Riječi lete, napisano ostaje!, pa tako i mi želimo neke lijepe događaje, koji su obilježili sve tri naše župe, staviti na papir kako bi ostali zapisani i sačuvani u našoj povijesti. Iako hodočasničkim posjetima skromnija zbog pandemijskih uvjeta, godina 2020. – koliko god bila teška i neizvjesna – učinila nas je boljim kršćanima. Iako smo morali biti zatvoreni, razmaknuti, nezagrljeni, napredovali smo u duhu i molitvi”, rekao je vlč. Ivan Vučak, glavni urednik Godišnjaka, upravitelj Župa Krašić, Oštrc i Gornje Prekrižje.