Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Na naslovnici Glasa Koncila br. 29. u tekućoj 2019. objavljena je vijest: »Duhovni je preporod neprocjenjiv« s nekoliko dojmljivih fotografija o "sasvim (ne)običnom obiteljskom ljetovanju", kako to doslovce piše u nadnaslovu teksta, u franjevačkom samostanu na otoku Krapnju pokraj Šibenika. Riječ je o duhovno-rekreativnom odmoru u organizaciji Malog tečaja kršćanstva Kursilja.

“Mentalitet pobjednika” naslov je komentara Branimira Stanića, zamjenika glavnog urednika, u kojemu se najprije osvrće na nedavnu odluku Ustavnog suda o pravima srpske manjine u Vukovaru, ističući: “Uopće razmišljati o uvođenju dvojezičnoga pisma u Vukovaru a da prethodno nisu dostojanstveno pokopane sve žrtve opire se zdravorazumskom poretku, jer tko još u civiliziranom svijetu trguje vrijednostima pokojnika a da se prethodno nije održala ostavinska rasprava?” Potom postavlja pitanje u povodu filma o generalu Gotovini prikazanom na Pulskome festivalu: “Pitanje je zašto o hrvatskim generalima postoji dosad samo jedan afirmativan film; zašto postoji teški deficit igranih filmova o prvom hrvatskom predsjedniku, o znamenitim velikanima iz bilo kojega područja novije i starije hrvatske povijesti, uključujući i crkvene velikane?”

»Potrebna je strategija opstanka hrvatskoga sela«, naslovljen je središnji intervju s Zvonimirom Kalićem, magistrom međunarodnih odnosa i diplomacije, glazbenikom i prošlogodišnjim najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom iz župe sv. Ivana Krstitelja iz Vrpolja pokraj Đakova, u kojemu se osvrće na proizvođače i proizvodnju hrane u Hrvatskoj, otkup pšenice, mogućnosti i isplativost bavljenja drugim poljoprivrednim kulturama i sl.

U rubrici “Teološki osvrt” prikazano je nedavno objavljeno pismo pape Franje »hodočasničkomu Božjemu narodu u Njemačkoj« naslovljeno “Sinodski put traži ‘prigode za naviještanje’«. Već u uvodu Sveti Otac na neki način sažima svoje pismo sugerirajući u nekoliko redaka barem dvije stvari. Prvo, Crkva je djelo Božje, plod Kristova uskrsnuća i djelo Duha Svetoga, što opravdava hrabrost i nadu jer ni danas, usprkos svoj krizi, Božja moć nije manja nego u vrijeme prve apostolske Crkve. To znači… da je sinodski put traženje volje Božje, nadahnuća Duha Svetoga. Drugo, prvotna je zadaća Crkve naviještanje evanđelja. K traženju »prigoda za naviještanje« mora biti usmjeren sinodski put, a ne k površnomu prilagođavanju duhu vremena i trendovima suvremenoga društva.

“Zapažanja” u ovome broju naslovljena »Prazne se škole, burze i riječi« već tradicionalno zanimljivo i intrigantno upozoravaju na niz aktualnih društvenih tema i problema, među kojima je i pomalo šokantna vijest da je Gradsko vijeće Nijmegena, najstarijega grada u Nizozemskoj, odlučilo zatvoriti školsko igralište »jer proizvodi preveliku buku«.

Antonio Volarević, predsjednik Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve, u tekstu pod naslovom “Za pomoć zelenomu biseru Jadrana”, predstavlja ciljeve udruge, njezin rad i predstojeće planove.

“O dvije srodne duše na padinama Mosora”, naslov je reportaže iz župa sv. Ivana Krstitelja u Mravincima i Bezgrešnoga začeća BDM u Kučinama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Foto: Glas Koncila

Ključne riječi:
Glas Koncila