Budi dio naše mreže
Izbornik

Živa zajednica za studeni

Frankfurt (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Žive zajednice, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Iz Crkve u svijetu ističe se vijest o Posebnoj biskupskoj sinodi o Panamazonskom području pod naslovom „Amazonija: novi putovi za Crkvu i za integralnu ekologiju“. Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se vijest o Slovensko-hrvatskom hodočašću kao izrazu zahvalnosti bl. kardinalu Stepincu, koji je godine 1941., primio 535 prognanih svećenika iz slovenskog područja što su ga zauzeli Nijemci. Tu je i opširniji prilog o Godišnjem pastoralnom skupu hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe, koji je održan u listopadu u Vierzehnheiligenu kod Bamberga o temi „Digitalno doba i pastoral mladih“, a na kojem su predavanja održali doc. dr. Stanislav Šota, prof. dr. Danijel Labaš i izv. prof. dr. Igor Kanižaj. U novom broju je objavljena i pozdravna riječ sa Skupa u Vierzehnheiligenu ravnatelja dušobrižništva za katolike drugih materinskih jezika iz Bonna dr. Lukasa Schreibera na njemačkom jeziku.

Tu je i iscrpna vijest o proslavi 60. obljetnice HKM/HKZ Ludwigsburg pod geslom „50 godina u zajedništvu s Bogom i sa svojim narodom“. U sklopu teoloških osvrta o temi „Odgoj vjere“ ovoga puta prof. dr. Jadranka Garmaz s KBF-a u Splitu piše o euharistijskoj duhovnosti kao kulturi življenja. „Euharistija je izvor crkvenog života jer se u njoj Isus stvarno i zbiljski posadašnjuje.“ Od vijesti iz hrvatske pastve u Njemačkoj, ističe se vijest o jubilejskom 40. hrvatskom hodočašću u Kevelear. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“ i „Mladi i mediji“, u kojoj dr. Danijel Labaš piše o tome kako zaštititi privatnost korisnika društvenih mreža.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina svoju je Poruku u sklopu priloga na njemačkom jeziku naslovio „Bog bogat milosrđem“.

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić u uvodniku je podsjetio na riječi predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćnog vrhbosanskog biskupa mons. dr. Pere Sudara koji je na Skupu u Vierzehnheiligenu istaknuo da Crkva u domovini, izražena u dvije domovinske biskupske konferencije, cijeni sve ono dobro koje čine pastoralni djelatnici iz Zapadne Europe. „Vi ste sastavni dio te Crkve. Iz ljubavi prema njoj i povezanosti s ovim dijelom našeg naroda koji, na žalost, brojem sve više raste, poslala vas je da zajedno s njima lomite svakidašnji kruh vjere i života“, kazao je mons. Sudar, kojemu je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe koje je mons. Sudar zamolio. Ujedno je u uvodniku izražena zahvalnost mons. Sudaru na svemu što je kao predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu učinio za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i u svijetu.

Ključne riječi:
studeni 2019 Živa zajednica