Budi dio naše mreže
Izbornik

35. Redovnički dani u Zagrebu

Zagreb (IKA)

35. Redovnički dani na temu „Radujte se i kličite - Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti?“ započeli su 27. rujna u Zagrebu predavanjima biskupa Ivice Petanjaka i biskupa Zdenka Križića u franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi, izvještava Hrvatska redovnička konferencija.

Ovogodišnji 35. Redovnički dani održavaju se u pet gradova u Hrvatskoj. Osim u Zagrebu, već su održani u Splitu i Dubrovniku te će se u Rijeci održati 28. rujna, a u Županji za Đakovačko-osječku nadbiskupiju 12. listopada.

Oko dvije stotine redovnika i redovnica 27. su rujna prijepodne u franjevačkom samostanu u Dubravi slušali predavanja biskupa Ivice Petanjaka i biskupa Zdenka Križića. Dane organizira Povjerenstvo HRK za trajnu formaciju redovnika i redovnica koje vodi fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca, koji je na početku pozdravio sve redovnike i redovnice te biskupe predavače.

Prisutnima se na početku obratio i biskup gospićko-senjski i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života mons. Zdenko Križić koji je pozdravio redovnike i redovnice u svoje ime i u ime Hrvatske biskupske konferencije.

Program je moderirala s. Gordana Igrec, članica Vijeće HRK i provincijalka sestara Kćeri Božje Ljubavi. Prije misnog slavlja koje je predvodio biskup Križić u koncelebraciji s više redovničkih poglavara redovnice i redovnici imali su priliku primiti sakrament pomirenja.

Krčki biskup dr. sc. mons. Ivica Petanjak održao je predavanje na temu  Radovati se braći i sestrama: svjedočanstvo Poziva. Gospićko-senjski biskup dr. sc. mons. Zdenko Križić na temu Radovati se i smisao za humor u redovničkom životu. Nakon predavanja redovnici su ostali s biskupima u raspravi.

Isti dan u petak 27. rujna u 16 sati na programu su predavanje dr. sc. prof. don Ivana Bodrožića Redovništvo pred izazovom stjecanja znanja i izgradnje slobodne volje te predavanje dr. sc. prof. s. Ane Begić, OP, Redovnički identitet danas?.

Redovnički dani nastavljaju se 28. rujna predavanjima s. Vlatke Topalović, službenice Milosrđa, Potrebiti u srcu evangelizacije i dr. sc. fra Maria Knezovića, OFM, Afirmacija svetosti i perspektive, radost u suznoj dolini svijeta. 

Dani će završiti misnim slavljem u 11.30 koje će predvoditi potpredsjednik Hrvatske redovničke konferencije i dominikanski provincijal fr. Slavko Slišković.