Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Perić predslavio misu za pokojne školske sestre franjevke

Bijelo Polje (IKA/KTA)

Umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić je o spomenu Svih pokojnika franjevačkih redova, 3. studenoga 2021., u Bijelom Polju Mostaru, predslavio misu za pokojne školske sestre franjevke, objavila je Provincija Svete obitelji u Hercegovini, a prenijela KTA.

Biskup Perić misu je slavio u samostanskoj kapeli sv. Franje u Bijelome Polju. S njime su suslavili biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ante Luburić i bjelopoljski župnik don Rajko Marković. Osim sestara Provincije, u velikom broju sudjelovala je i rodbina pokojnih sestara te župljani Bjelopoljci.

Na početku mise provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina zahvalila je ocu biskupu i svim nazočnima za dolazak i molitveno zajedništvo za pokojne sestre.

„U svjetlu proslave Svih Svetih i Dušnoga dana, kada se na poseban način očituje ‘općinstvo svetih’ odnosno životno zajedništvo hodočasničke zemaljske Crkve i vječne nebeske Crkve, okupljeni smo i mi danas u posebnom sjećanju i molitvi za duše naših preminulih sestara, u sjeni, rekla bih, jedinstvenog groblja, na našemu Grubanu. Idući ususret 90. obljetnici Provincije jednostavni nam humci i ispisana imena sestara govore o povijesti ‚Božjega hoda s nama‘, o stvarnosti koja se nastavlja, a mi smo njezini sudionici“, rekla je s. Zdenka.

Zbog kišnog jesenskog vremena nije bilo moguće slaviti misu na sestarskom groblju, niti ga zajednički pohoditi groblje, ali su sestre i rodbina, unatoč nevremenu, obišli grobove svojih dragih, pomolili se i upalili svijeće.

Od 1918. godine uz samostan u Bijelome Polju nalazi se sestarsko groblje Gruban na kojem dosad počivaju tijela 154 sestre. U grobljima Srebrenica u Međugorju i Mekovac u Širokom Brijegu te na ostalim grobljima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji počivaju još 43 sestre.