Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminula s. Marija Benjamina - Ivka Šmuc

Varaždin (IKA)

U Varaždinskoj bolnici zbog posljedica covida-19 preminula je 9. svibnja 2021. sestra milosrdnica Marija Benjamina – Ivka Šmuc.

U Varaždinskoj bolnici zbog posljedica covida-19 preminula je 9. svibnja 2021. sestra Marija Benjamina – Ivka Šmuc.

S. Marija Benjamina radila je kao vjeroučiteljica u IV. Osnovnoj školi i u Župi svetih Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Poučavala je i odgajala djecu u vjeri i spremala ih za kršćanski život, ali i kao sakristanka uređivala crkvu i pripremala za mise, pjevala i svirala. Bila je i članica Udruge svetog Vinka i kućna poglavarica u samostanu.

Sestra M. Benjamina, krsnim imenom Ivka Šmuc rodila se 26. srpnja 1957. u mjestu Sestranec, župa Lepoglava, općina Ivanec. Roditelji Izidor i Ana, rođena Pavlović, odgajali su svoje četvero djece u pravom kršćanskom duhu, uz molitvu, rad, nedjeljni i blagdanski odlazak na misu, na pobožnosti i hodočašća. Djevojčica Ivka u svemu tome je sudjelovala, sve upijala u svoje srce i negdje u dubini duše osjećala poziv da se sasvim Bogu posveti. Nakon osnovne škole, polazila je Ugostiteljsko-turističku školu u Varaždinu. Na jednom susretu djevojaka u samostanu Sestara milosrdnica u Zagrebu odlučila je prijaviti se za ulazak u samostan jer, napisala je, „osjeća da ju Bog na poseban način zove na širenje evanđelja, a to bi najbolje mogla ostvariti među milosrdnicama“.

Primljena je u Družbu 27. srpnja 1975. i u njoj našla svoj novi dom. Privremene zavjete položila je 15. kolovoza 1978., a doživotne 15. kolovoza 1983. godine. Još prije ulaska u samostan izražavala je želju za sviranjem i naviještanjem evanđelja. To joj je Družba i omogućila. Od samih početaka u samostanu i kroz vrijeme novicijata učila je svirati uz sestru profesoricu glazbe. Nakon položenih zavjeta upisala je četverogodišnji studij na Katehetskom institutu i nastavila sviranje.

Po završetku studija poslana je pred Božić 1983. u župu Jakšić blizu Požege. Iz župe Jakšić premještena je u župu Svete Terezije Avilske u Požegu, zatim u župu Svete Ane na Rudeš u Zagreb, pa u Đurđevac, Oriovac, u Varaždinske Toplice, zatim u Osijek – Donji grad –  i 25. kolovoza 2005. premještena je u Varaždin. Tu je 16 godina svaki dan bila u „punom pogonu“, bez predaha navješćujući i slaveći Gospodina.

Pokopana je 12. svibnja 2021. na polju sestara milosrdnica na Mirogoju u Zagrebu kamo ju je, osim članova obitelji, ispratilo dvadesetak svećenika, mnoge sestre milosrdnice iz Zagreba i ostalih samostana Provincije, više sestra drugih Družbi, ravnateljica škole s nekoliko profesora i veliki broj vjernika koji su došli iz Varaždina.