Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo don Nikola Zubović, salezijanac svećenik

Split (IKA)

Salezijanac svećenik don Nikola Zubović preminuo je u srijedu 25. svibnja u Splitu u 96. godini života, 77. godini redovništva i 68. godini svećeništva.

Ispraćaj pokojnog don Nikole bit će u utorak, 31. svibnja u 11.40 sati na zagrebačkom groblju Miroševac. Misa zadušnica služit će se poslije sprovoda u 13 sati u crkve Marije Pomoćnice na Knežiji.

Pokojni don Nikola Zubović rodio se u Zubovićima na otoku Pagu 16. travnja 1927. od oca Petra i majke Antice rođene Zubović. U Barbatu na otoku Pagu je završio četiri razreda Državne narodne mješovite osnovne škole. 20. prosinca 1941. dolazi u Salezijanski zavod “Zadudžbina Celestine Roscher” u Donjem Miholjcu. Zbog ratnih i poratnih događanja kao izvanredan ili koji puta kao redovit đak završava gimnaziju u tri različita mjesta. U Donjem Miholjcu priprema, a zatim polaže četiri razreda Državne mužke realne Gimnazije u Osijeku.

Nakon jednogodišnjeg salezijanskog novicijata u Marijinom Dvoru u Diošu kraj Daruvara 11. 11. 1945. polaže prve redovničke zavjete u Salezijanskoj Družbi. Peti i šesti gimnazijski razred završava u Prvoj muškoj gimnaziji u Zagrebu 1946. i 1947. godine, a sedmi i osmi u Gimnaziji u Rijeci 1948. i 1949. godine, da bi ispit zrelosti položio 21. 9. 1950. u Prvoj gimnaziji u Zagrebu. Teološke studije pohađa u Zagrebu, gdje ga je 13. 3. 1954. pomoćni zagrebački biskup mons. Franjo Salis Sevis zaredio za podđakona, a 3. 4. 1954. pomoćni zagrebački biskup mons. Josip Lach za đakona. Za svećenika ga je u katedrali sv. Vida u Rijeci zaredio mons. Josip Pavlišić, koji je u to vrijeme bio pomoćni biskup senjski i modruški te generalni vikar senjsko-modruške biskupije i hrvatskog dijela riječke biskupije.

Kao svećenik imao je razne službe u župnom pastoralu i salezijanskoj zajednici. Bio je kapelan i župnik u Rijeci (Marija Pomoćnica), Zagrebu (Rudeš), Zadru (Gospa Loretska, Arbanasi), ravnatelj i ekonom u salezijanskim zavodima (Križevci, Rijeka, Knežija i Podsused u Zagrebu), ispovjednik i nastavnik u salezijanskom novicijatu (Zagreb, Podsused), župnik i duhovnik časnih sestara (Bosanski Aleksandrovac). Šest godina prije osamostaljenja Hrvatske salezijanske provincije, od 1964. do 1970. bio je provincijalni delegat (predstavnik salezijanskog provincijala) za Hrvatsku.

Od 2001. do kraja svoga života bio je član Salezijanske zajednice u Splitu u župi Marije Pomoćnice na Kmanu gdje je bio cijenjeni ispovjednik i pastoralni suradnik. Tu je radosno i aktivno proslavio blagdan nebeske zaštitnice Salezijanske družbe svetkovinu Marije Pomoćnice, a dan nakon toga, 25. 5. 2022. je u istoj župi i zajednici i umro, završivši svoj dug i plodonosan salezijanski svećenički život.