Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava jubileja redovničkoga života Školskih sestara franjevka

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, patrona Provincije, 11. lipnja u samostanu Školskih sestara franjevka u Zadru, Trg Gospe Loretske 10, proslavljene su 75., 70., 60., 50. i 25. obljetnica redovništva te obilježeno 10 godina nakon polaganja doživotnih zavjeta.

Svečano misno slavlje predslavio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Provincije sv. Jeronima, u koncelebraciji s fra Ivicom Jurićem. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, na euharistijskom slavlju uz 23 slavljenice bile su prisutne i druge sestre. Obljetnice nas prisjećaju na ono što ostavljamo iza sebe, a zovu nas na odluku kojom započinjemo nešto novo, istaknuo je fra Andrija u propovijedi. Riječ zahvale sestrama jubilantkinjama na dosadašnjem redovničkom služenju uputila je na kraju euharistijskog slavlja s. Andrea Nazlić, provincijska predstojnica.

Svečanoj proslavi prethodila je duhovna obnova u trajanju od četiri dana. Predavač  prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić vodio je sestre kroz razne etape života. Teme su bile osmišljene za razmatranja o molitvi, zajednici, poslušnosti te na kraju o vlastitom i zajedničkom poslanju. Nakon predavanja sestre bi se zadržale u glasnom razmišljanju i ugodnom razgovoru. U utorak, drugi dan duhovne obnove, upriličen je izlet u Nin. U starohrvatskoj crkvi Svetog Križa sestre su zapjevale pjesmu Do nebesa, a u Gospe od Zečeva izmolile Večernju molitvu. Nakon razgledavanja stare jezgre grada, uslijedilo je osvježenje uz sladoled. Na povratku kući, zaustavile su se kod povijesne crkvice sv. Nikole.

Sestra Aleksija Sardelić u srpnju ulazi u 100. godinu života

Budući da su prošle godine okupljanja izostala zbog pandemije ove godine su se slavile obljetnice redovničkog života od 2020. i 2021. godine. Neke sestre nisu mogle prisustvovati duhovnoj obnovi, kao ni slavlju zbog visokih godina starosti ili nemoći. Unatoč odsutnosti nekih sestara, ipak se okupio veliki broj njih i radosno proveo ove dane. Zajedničko okupljanje predstavlja uvijek novi izazov za susrete koji obogaćuju. One koje su u poodmaklim godinama života rado se susreću s mlađima, želeći im prenijeti nešto iz svoje riznice života. A mlađima je zanimljivo slušati njihova životna iskustva. Svima je drago bilo susresti s. Aleksiju Sardelić koja u mjesecu srpnju ulazi u 100. godinu života. Njezino svjedočenje poziva na prihvaćanje volje Božje u vlastitom životu.

Svečana proslava obljetnica završila je zajedničkim objedom u velikoj dvorani samostana. Iako su ovakva slavlja do sada održavana u provincijskom središtu u Splitu na Lovretu, slavlje u Zadru predstavlja izuzetak. Zahvaljujući toplom prijemu sestara iz kuće, obljetnice su proslavljene svečano i dostojanstveno. Osobito u današnje vrijeme velike zaposlenosti važna su zajednička okupljanja, kako bi svi na jedno vrijeme predahnuli od svakodnevice i obogatili se duhovnim sadržajima i novim susretima. Glazbeni okvir ovoga slavlja upriličio je zbor Lovretskih sestara pod ravnanjem s. Mirje Tabak i orguljaškom pratnjom s. Lidije Bernardice Matijević.