Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela 51. skupština Hrvatske redovničke konferencije o temi „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“

Zagreb (IKA)

U Franjevačkom samostanu u Dubravi u srijedu 16. listopada započela je 51. plenarna skupština Hrvatske redovničke konferencije na kojoj će pedesetak redovničkih poglavarica i poglavara tijekom dva dana promišljati o temi „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“.

Skup je započeo u 9 sati molitvom liturgije časova, molitvom Trećeg časa. Nakon molitve, prisutne je pozdravila s. Ana Marija Antolović, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, izrazivši radost što se Skupština održava u zajedništvu s KVRPP BiH i KORUS.

Sestra Ana Marija pojasnila je da je izbor ovogodišnje teme Skupštine nadahnut odlukom pape Franje da mjesec listopad proglasi „izvanrednim razdobljem misijskog djelovanja u spomen na stotu obljetnicu apostolskog pisma Maximum illud pape Benedikta XV.“.

Pozdravnu riječ zatim je uputila s. Zdenka Kozina u ime KVRPP BiH prenijevši zahvalnost Bogu posvećenih osoba u Bosni i Hercegovini za sve što Hrvatska redovnička konferencija i Crkva u Hrvatskoj čini za narod Bosne i Hercegovine. Zajedništvo i na ovoj Skupštini izraz je pripadnosti istoj Crkvi Kristovoj.

U ime KORUS-a Skupštini se prigodnim pozdravom obratio i o. Igor Salmič, OFMConv istaknuvši aktualnost tematike koja je okupila poglavarice i poglavare na ovu Skupštinu.

U zajedničko promišljanje o misijskoj dimenziji poslanja sudionike Skupštine uveo je o. Srećko Rimac. Pozivajući se na dokumente Dugog vatikanskog koncila Lumen gentium i Ad gentes, o. Srećko je auditoriju pokušao izložiti svu kompleksnost tematike misijskog poslanja Crkve.

Nakon predavanja o. Srećka, koje je bilo više teorijske naravi, poglavarice i poglavari su imali prigodu upoznati se s praksom misijskog apostolata nekoliko redovničkih zajednica. S. Jelena Ikić, milosrdnica sv. Vinka Paulskoga predstavila je rad sestara milosrdnica na Salomonskim otocima. S. Gordana Igrec je pak govorila o apostolatu Družbe kćeri Božje ljubavi u Ugandi, a s. Mislava Brkić je upoznala prisutne s misijskim djelovanjem školskih sestara franjevki Krista Kralja u DR Kongo. Video snimku o svom misionarskom iskustvu među narodom u Boliviji poslao je misionar fra Ivica Vrbić, OFMCap.

Uslijedila je rasprava u manjim skupinama glede odluke Hrvatske redovničke konferencije da financijski podrži predstavljene misijske projekte.

Nakon rada u skupini, Skupštini se pridružio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj. Srdačno pozdravivši sve prisutne, nuncij je naglasio zadovoljstvo što je bio u mogućnosti odazvati se pozivu HRK da predslavi euharistiju u sklopu Skupštine.

Obećao je molitvom pratiti redovničke zajednice. Nunciju su zatim poglavarice i poglavari redovničkih zajednica kratko predstavili iz kojih zajednica dolaze.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje u zajedništvu s nuncijem u kapeli Franjevačkog samostana.

U popodnevnom dijelu rada provincijali i provincijalke nastavljaju s radom po pitanju osnivanja Škole za odgojitelje, izradi Smjernica za zaštitu maloljetnika i ranjivih skupina, nastavka formativnih seminara iz ekonomije, medijskom sudjelovanju redovništva unutar HKM-a.

Popodne se redovničkim poglavarima i poglavaricama obratio i vlč. Tomislav Korov iz Odbora HBK za pastoral turista po pitanju sudjelovanja redovništva u izradi Smjernica vjerskog turizma.