Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić u župi Sv. Križa u Ogulinu: 'Križ je staza na putu za vječnost, cjeloživotna škola života'

Ogulin (IKA)

Blagdan Uzvišenja sv. Križa, nebeskog zaštitnika župe Sv. Križa u Ogulinu te Dan grada Ogulina svečano su proslavljeni 14. rujna. Veliku svetkovinu predvodio je šibenski biskup i višegodišnji ogulinski župnik mons. Tomislav Rogić u suslavlju s ogulinskim župnikom Josipom Štefančićem, ogulinskim dekanom i župnikom Josipdola, Tounja i Kamenice Skradničke dr. Željkom Blagusom kao i brojnim svećenicima dekanata i biskupije.

Misi je prethodila procesija središtem grada u kojoj su sudjelovala brojna laička društva i udruge, Frankopanska garda, vatrogasci, lovci te predstavnici policije i vojske. Tijekom liturgije, prisutne je animirala klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj. „Čast je imati ovu relikviju za svoj dan župe i grada, preko koje smo ostvarili svoje spasenje“, rekao je na početku biskup Rogić te istaknuo da je križ škola života i povratka ljudi jednih prema drugima. „Cijela filozofija križa leži u njegovoj horizontali i vertikali, točnije našem odnosu prema Bogu i jednih prema drugima. Križ je slika ljudske duše prema Bogu i bližnjima, što i govore prve dvije Božje zapovijedi. Odnos prema Bogu je okomica, a vertikala je naš odnos prema bližnjima što čini križ u kome su sadržane sve dimenzije ljudske duše. Stjecište tih dvaju pravaca je ljudsko srce. Svi trebamo ustrajno raditi na tim dvama dimenzijama, tek tada možemo biti baštinici naših krsnih obećanja.”

Križ je staza na putu za vječnost, on je cjeloživotna škola života. Noseći svoj križ, i križ nosi nas, a bez njega se ne mogu razapeti njedra ljudske duše.”

„Zapitajmo se svi pred križem je li to što činimo u skladu s onim što je On učinio? Zmija od mjedi iz Mojsijevog vremena bila je predznak križa i oboje su bili slika smrti. No, križ je postao novo stablo života”, zaključio je propovijed biskup Rogić.Misi su nazočili gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa suradnicima, saborski zastupnik Tomislav Lipoščak kao i ravnatelji brojnih gradskih ustanova. Na koncu mise župnik Štefančić zahvalio je biskupu Rogiću na predvođenju slavlja te mu uručio poklon. Uručio je također poklon predvodniku trodnevne duhovne priprave, umirovljenom profesoru riječke Teologije dr. Milanu Šimunoviću.