Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov mora, brodica i ribara u Senju

Senj (IKA)

U sklopu posljednjeg dana trodnevnice uoči proslave blagdana suzaštitnice Župe Senj Gospe Karmelske održan je u petak 15. srpnja u Senju blagoslov mora, brodica i ribara, kao i svih živih bića koji se njime služe.

Obred je predvodio dr. sc. Mario Tomljanović, generalni vikar Riječke nadbiskupije i rektor riječke katedrale sv. Vida  u suslavlju  mjesnog župnika Senja i profesora na riječkoj Teologiji dr. sc. Richarda Pavlića, župnika sv. Križa u Ogulinu Nikole Prše te župnika Brinja Josipa Tomljanovića. Svećenici su svečanim ophodom došli do gata Svetog Nikole u Senju uz pjevanje Ivana Prpića Špike.

Na ravi je uslijedio blagoslov mora, živih bića i plovila te svih onih koji se njima služe, a koji je okupio vjernike, vlasnike brodica koji su se za tu potrebu našli na vezovima uz Bijelu obalu. Obredu su prisustvovali i nazočni domaći i strani turisti. Blagoslov mora uoči Gospe Ribarske je događaj kojemu se u Senju kao starom pomorskom središtu iz prethodnih stoljeća polaže velika pažnja, a taj je obred duboko urastao u crkvenu i društvenu povijest Senja. Iako je vrijeme bio dosta relativno vjetrovito, obred je obavljen kako je bilo predviđeno.