Budi dio naše mreže
Izbornik

Branitelji pomažu Hospicij

Bakar (IKA)

Plodove humanitarne akcije u organizaciji „Ajkula" - Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, koja je u Praputnjaku 28. rujna okupila brojne građane, sudionici su predstavili javnosti na konferenciji za novinare u dvorani Hospicija 9. listopada. Branitelji i prijatelji natjecali su se u kuhanju lovačkog kotlića, a prikupljena sredstva od dobrovoljnih priloga i prodaje pića namijenili su Hospiciju.

Sve je koordinirao vlč. Ivan Milardović, župnik u Jelenju i zamjenik ravnateljice Hospicija, a akcija se odvijala uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Bakra, Udruge branitelja iz Bakra i Primorsko-goranske županije.

Projekt je po riječima predsjednika Udruge SPDR „Ajkula” Perice Prpića, nazvan „Srce za Hospicij”. „Željeli smo pokazati da kao hrvatski branitelji i dalje možemo i želimo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.” Dopredsjednik Udruge Branimir Brnas rekao je da je u organizaciji susreta mladež Udruge odradila lavovski posao, a da će i u budućnosti nastaviti s takvim humanitarnim modelima.

Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra, i sam učesnik Domovinskog rata na Ličkom ratištu, istaknuo je da Bakar podupire „Ajkule” u njihovim aktivnostima, a posebno ideju da pomognu Hospiciju. Stoga je Grad Bakar podržao akciju s dodatnih 10.000 kn. Zlatko Mihelec ispred PGŽ-e, savjetnik za razvoj civilnog društva, pridružio se donatorima s 5000 kn, dok je poklon „Ajkula ” u konačnici iznosio 12.500 kn i 10 eura. Tako ukupan prihod Hospiciju nakon humanitarnog kuhanja i paralelnih ruku podrške iznosi 27.500 kn i 10 eura.

S. Daniela zahvalila je svima i najavila da će iznos biti namijenjen obnovi bolesničkih soba. Prema njezinim riječima, sobe traže rekonstrukciju i osvježavanje nakon sedam godina korištenja i gotovo 2000 ispraćenih duša. „Prilika je da se zahvalim svima vama, na svemu što činite; puno kapi – veliki slap, veliko pobratimstvo”, istakla je ravnateljica Orbanić.

Župnik Milardović zahvalio je svim dionicima, svim ljudima dobre volje, naglašavajući da je Hospicij mjesto čija su vrata širom otvorena svima i da svatko, baš svatko ima mogućnost  smireno i bezbolno uploviti u luku vječnosti.

S. Daniela najavila je da se 12. listopada obilježava Svjetski dan hospicija, a riječki Hospicij tim je povodom pokrenuo suradnju s Medicinskim fakultetom u Rijeci. Desetak studenata 5. i 6. godine tijekom tjedan dana nazočit će vizitama, njezi umirućih, pregled mrtvozornika te učiti o medicinskoj etici, poštovanju prava pacijenata, postupanju s preminulim te psihološkoj pomoći u palijativnoj skrbi. Ravnateljica je na toj suradnji zahvalila dekanu Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. Tomislavu Rukavini, a koja će po njezinoj procjeni prerasti u uzajamno dobro. Dojmove i referate o naučenom, studenti će predstaviti krajem listopada.

 

Ključne riječi:
Bakar branitelji humanitarna