Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa večere Gospodnje u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Misu večere Gospodnje u župi sv. Križa u Ogulinu 1. travnja predvodio je župnik Nikola Prša.

Suslavitelji bili su župni vikar Bruno Lovakovića koji je propovijedao, fra Mirko Gregov, upravitelj franjevačkog samostana iz Ogulina, a asistirao je i bogoslov Krunoslav Brajdić. Zborom koji je misu animirao korizmenim napjevima župni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju Marin Mičunović.

Bez euharistije nema svećenika, baš kao što ni bez svećenika nema euharistije, istaknuo je na početku župnik Prša uvodeći u početak Vazmenog trodnevlja, nakon čega su ministranti obnovili svoja ministrantska obećanja. U noći posljednje večere Isus je apostolima dao zapovijed ljubavi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.“ Činom pranja nogu Isus je potaknuo učenike na uzajamnu ljubav . Ako to nije bilo teško njemu, niti njima a i nama to ne bi trebalo biti teško. To je ta Isusova obrnuta filozofija. Kad se čovjek ponizi u službi činjenja dobra, postaje uzvišeniji.  Na ovoj večeri Isus je ustanovio dva sakramenta , sakrament euharistije kojim se na svakoj misi kroz kruh i vino sjedinjujemo s njim, te sakrament svećeničkog reda. Propovjednik vlč. Bruno Lovaković je zatražio od župljana da se mole za svećenička zvanja kao i za svećenike da busu dobri pastiri.

Misno slavlje je zaključeno prijenosom Presvetog Oltarskog Sakramenta na pokrajnji oltar uz pjevanje korizmenih napjeva i poklonom u šutnji. Vjernici su se zatim u miru razišli svojim kućama.

Misa večere Gospodnje u Ogulinu