Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za početak školske godine u Rijeci

Rijeka (IKA)

Povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende predvodio je u srijedu 18. rujna u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva) svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga za početak nove školske godine. Suslavio je don Dragutin Detić, a na misi je, uz profesore nekolicine škola, sudjelovala dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije.

Osvrčući se na tekst evanđelja (Lk 7, 31-35) okupljene učenike potaknuo je da se klone indiferentnosti tijekom školovanja jer ta nezainteresiranost ne donosi ploda. Na to Isus upozorava govoreći: “Zasvirasmo vam i ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!”.

“Što god je Bog za njih činio, njih nije zanimalo. Imaju svoje interese, svoj ‘đir’. Indiferentnost je opasna jer nas spriječava u ostvarivanju onoga na što nas Bog poziva. Svatko od nas teži nečemu i ima ciljeve, ali zbog trenutnih hirova možemo poremetiti temeljni cilj. Taj cilj jest ono što je samo nama povjereno i na što nas Bog poziva”, kazao je vlč. Pende, prenose iz Riječke nadbiskupije.

Vlč. Pende mlade je potaknuo na promišljanje što Bog od njih traži kao i da u tom promišljanju razmotre o odgovoru na pitanje: “Gospodine, odakle dolazim i kamo idem?”.

U nastavku je posvjedočio o svom svećeničkom pozivu kazavši da je nakon završene srednje Ekonomske škole upisao Ekonomski fakultet i radio. Bio je zadovoljan poslom, no ne i ispunjen. Promišljao je o tome što će jednoga dana ponijeti ‘gore’ sa sobom i u tim promišljanjima rodilo se i zvanje.

Ako svoj posao radimo da se i Bogu svidi, i da se i Bog proslavi, tada taj posao vrijedi i ‘gore’”, rekao je vlč. Pende.