Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Devčić na proslavi obljetnica u riječkoj Katoličkoj školi

Rijeka (IKA)

Euharistijom koju je u riječkoj katedrali sv. Vida predslavio nadbiskup Ivan Devčić Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ proslavila je u srijedu 9. prosinca svoj Dan te obljetnice: 20 godina biskupskog ređenja nadbiskupa Devčića, 15 godina od preminuća riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića i 5 godina vlastitog djelovanja.

Zbog epidemioloških mjera na misi je sudjelovao ograničen broj vjernika, odnosno po jedan predstavnik svakog razreda, predsjednica Školskog odbora, ravnateljica, predstavnik Vijeća roditelja, te po jedan nastavnik predmetne, odnosno učitelj razredne nastave. U Katoličkoj osnovnoj školi misa se pratila online u učionicama.

U propovijedi o životu i djelu nadbiskupa Pavlišića, riječki nadbiskup kazao je da je bio svjetlo koje je ljudima donosilo vjeru, nadu i ohrabrenje. U vremenima koja nisu bila laka i u kojima su neki ubijani zbog vjere, on je išao ljudima. Da bi došao do svojih svećenika i vjernika putovao je različitim prijevoznim sredstvima poput vlaka i bicikla, a nerijetko je i pješačio. Nije tražio izgovore poput: „Nemam čime doći“, nego je pronalazio načine, a ponekad i do odredišta dolazio autostopom, rekao je mons. Devčić.

Spomenuo je zasluge nadbiskupa Pavlišića za otvorenje Srednje škole za spremanje svećenika, tj. klasične gimnazije u Pazinu, u kojoj je obnašao službu ekonoma i duhovnika te podravnatelja i ravnatelja. Iz te su škole izišli ne samo brojni svećenici nego i mnogi istaknuti intelektualci, među kojima i nekoliko akademika i biskupa.

Izrazio je radost što riječka Katolička osnovna škola nosi ime „Josip Pavlišić“ i izrazio je vjeru da ih nadbiskup Pavlišić zagovara na nebu.

Zaključujući, potaknuo je sve da po uzoru na nadbiskupa Pavlišića budu čvrste vjere u Boga i velike ljubavi prema čovjeku.

Na kraju mise, ravnateljica Katoličke osnovne škole Jasna Buketa, položila je cvijeće na grob nadbiskupa Pavlišića, a učenici su zajedno s nadbiskupom Devčićem upalili 15 svijeća u znak 15 godina od smrti nadbiskupa Pavlišića.

Tom prigodom Buketa je, uz riječi zahvale Riječkoj nadbiskupiji i riječkom nadbiskupu Devčiću kao osnivaču te obrazovne ustanove, uručila prigodan dar – slikovnicu „Zlatni krugovi Josipa Pavlišića“. Autorica i ilustratorica slikovnice je učiteljica u riječkoj Katoličkoj osnovnoj školi Martina Simonetti.

Prije i nakon mise za učenike su organizirane aktivnosti u Školi s ciljem upoznavanja ili produbljivanja znanja o životu i djelu Josipa Pavlišića.