Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić u mjestu Mala Učka na Duhovski ponedjeljak

Mala Učka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predslavio je na Duhovski ponedjeljak 29. svibnja misno slavlje ispred kapele podno samog vrha Učke posvećene Majci Božjoj Pomoćnici u mjestu Mala Učka, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

Misu je predslavio u zajedništvu s generalnim vikarom preč. Mariom Tomljanovićem, rektorom sjemeništa preč. Ivanom Devčićem, svećenicima Opatijskog dekanata s dekanom preč. Matijom Rašpicom te župnikom Brseča i Mošćenica, gdje ovo mjesto crkveno-administrativno pripada, vlč. Petrom Belanićem.

„Marija je majka, ali i kćer Crkve“, rekao je nadbiskup u propovijedi. „Uska je veza između Marije i Crkve, puno je sličnosti, ali i jedna razlika. Marija je očuvana od baštine grijeha. I mi, Crkva, oslobođeni smo po Kristovoj muci, u krštenju smo oprani i postali smo pročišćeni, ali smo i dalje grešni. Grešni smo kao pojedinci. Tako je i Crkva kao zajednica sveta po onom Božjem, ali i grešna po onom našem, ljudskom. Ne treba ni spominjati koliko smo ovih dana postali svjesni naše grešnosti. Slabosti. Izdaje onog poslanja koje smo dobili. Po tome smo daleko od Marije. Po tome joj nismo slični“, istaknuo je mons. Uzinić.

Nadbiskup je dalje nastavio ukazujući na sličnosti kojima se Crkva može poistovjetiti s Marijom, povezujući ih s blagdanom Duhova. I na nju, kao i na Crkvu, sišao je Duh Sveti i vodio u ispunjenju Božjeg plana spasenja. „U Mariji je začet Bog koji je postao čovjek, u Crkvi je začet Isus Krist. Onaj isti koji je začet u Mariji nastavio je po Crkvi i u Crkvi svoje poslanje, svoje biti među nama za nas. Za sve ljude“, dodao je.

Objasnio ja kako to poslanje pred svakog vjernika stavlja zadatak „biti Kristove ruke“, uprisutniti ga ljudima svoga vremena. „Hitati ususret svojoj braći i sestrama, posebno onima u potrebi. Trebamo im donositi radost, Krista. To je zadaća Crkve koju možemo naučiti od Marije“, naglasio je. Upravo u tome Marija, kao majka i kćer Crkve, daje najbolji primjer, dodao je. „Osim što u Mariji možemo prepoznati majku i zagovornicu, moramo u njoj prepoznati jednu od nas, kći Crkve, člana Crkve. Ona je slika i model po kojemu se mi moramo oblikovati, pa po sudjelovanju u životu Crkve oblikovati i Crkvu.“

Nadbiskup je pozvao vjernike da, uzdajući se u Marijin zagovor, molitvom i djelima nasljeduju njezin primjer povjerenja u Boga i ljubavi prema čovjeku te tako već na zemlji počnu ostvarivati Kraljevstvo Božje. „Neka nam ona pomogne da ono što je u njoj kao i u nama začeto po Duhu Svetom, donese svoj veličanstveni plod“, zaključio je nadbiskup Uzinić.

Inače, crkva Majke Božje Pomoćnice u mjestu Mala Učka tradicionalno je mjesto hodočašća vjernika na Duhovski ponedjeljak. Hodočasnici koji svake godine hodočaste u to mjesto istaknuli su kako se ove godine okupio veći broj ljudi nego inače. Na kraju mise okupljene je pozdravio i načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj koji je potvrdio iznimno dobru suradnju civilne zajednice i mjesne Crkve u očuvanju sakralne baštine i tradicije, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.