Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Relikvije i relikvijari otoka Cresa i Lošinja“

Cres (IKA)

U Creskom muzeju otvorena je 21. lipnja izložba „Relikvije i relikvijari otoka Cresa i Lošinja“. Autorica Inge Solis je izložbom i pratećim katalogom dala pregled najvažnijih rikvijara koji se nalaze u crkvama, samostanima i muzejima Cresa i Lošinja, nastalih u rasponu od ranog kršćanstva do 20. stoljeća.

Na otvorenju izložbe održanom ispred palače Arsan u kojoj je smješten Creski muzej govorile su ravnateljica Muzeja Jelena Dunato, autorica Solis te direktorica Turističke zajednice Cres Željka Stašić koja je izložbu proglasila otvorenom. Ravnateljica Dunato podsjetila je da se radi o trećoj izložbi sakralne tematike koju postavlja Creski muzej, nakon liturgijskog ruha 2018. i drvenih kipova svetaca 2019. godine.

– Možemo zaključiti da se bavimo sve zahtjevnijim temama. Misno ruho je jednostavno, to je funkcionalna stvar kojoj ne treba puno tumačenja, skulpture su tematski malo kompliciranije zbog ikonografije i povijesti, a kod relikvijara je situacija sasvim drugačija jer ono što gledamo kao materijalnu vrijednost, kao umjetnički dio predmeta, samo je okvir za relikviju koja za vjernike ima posebnu vrijednost u vjerskom smislu, rekla je Dunato, te upozorila da ne postoji netko tko bi se o sakralnoj baštini brinuo sustavno i stručno. – Ako sami to ne preuzmete, ako nemate stručnost i financije da se o njima brinete ti predmeti s vremenom propadaju. Stoga bih sve tri izložbe koje smo postavili u našem muzeju iskoristila kao apel da se svrne pogled na sakralnu baštinu, prije svega na crkveno blago koje je izuzetno vrijedno i nestat će ukoliko ga ne doživljavamo kao svoje i ne zaštitimo. Mislim da s ovim našim prikazivanjem sakralne baštine i svraćanjem pozornosti na nju pružamo šansu tim predmetima da još malo žive, zaključila je ravnateljica Dunato.

Inge Solis objasnila je što su relikvije i relikvijari te naglasila da su oni vrlo značajni za povijest i to ne samo za crkvenu povijest već povijest općenito jer su se nad relikvijama gradile crkve, nastajali gradovi, ali su zbog njih i započinjali ratovi. Osim toga, kroz povijest je potražnja za
njima postajala sve veća i javljaju se zlouporabe, krađe, trgovina relikvijama i problemi s autentičnošću. Izložba je rezultat velikog terenskog istraživanja kojim je pronađeno više od 140 predmeta od kojih je većina skrivena jer su često izrađeni od plemenitih metala. Prateći katalog, uz detaljne opise i fotografije stotinjak relikvijara sa Cresa i Lošinja, donosi i tekstove o povijesnom razvoju štovanja relikvija, njihovim zlouporabama, materijalima od kojih su napravljeni, te o hodočašćima u mjesta u kojima se relikvije čuvaju.