Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Nikole u najstarijem svetištu sv. Nikole biskupa u Hrvatskoj

Kraljevica (IKA)

Župa Kraljevica, mjesto najstarijeg hrvatskog priznatog svetišta sv. Nikole biskupa, proslavila je 6. prosinca svetkovinu nebeskog zaštitnika.

Svečana misa s procesijom održana je u popodnevnim satima sa hodočasnicima, koje ni kiša nije spriječila u procesiji prema kraljevičkoj rivi i jedinstvenom obredu blagoslova mora. Misu je predvodio vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac, a blagoslov mora domaćin župnik vlč. Matija Žugaj, uz koncelebraciju svećenika Crikveničkog dekanata i Vojne biskupije.

Propovjednik je naglasio predanost sv. Nikole djelima Kristovim. „Važno je poput našega sveca zaštitnika, znati primijetiti – to je ono što Krist traži od nas kršćana. Ukoliko ne znamo zastati i primijetiti Boga u svojim bližnjima, nema ni Krista u nama“, naglasio je propovjednik.

Na kraju misnoga slavlja, dodijeljene su godišnje nagrade sv. Mikule pravnoj i fizičkoj osobi, a dobitnici su bili Dalibor Vodicka dugogodišnji orguljaš koji samozatajno već 10 godina volonterski svira u svetištu, te sestre Srca Isusova u Kraljevici, koje skoro 60 godina neprekidno djeluju u Gradu i Župi, kao čuvarice svetišta sv. Nikole.