Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetog Tripuna u Rijeci

Rijeka (IKA)

U subotu, 9. veljače u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci svečano je proslavljen sveti Tripun. Euharistijsko slavlje predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić uz suslavlje svećenika Riječke nadbiskupije, a slavlje je glazbeno animirao župni zbor. Tradicionalno, na početku euharistijskog slavlja zahvale (lode) svetom Tripunu uputio je mali admiral Max Nikolić Radin.

U svojoj propovijedi mons. Janjić govorio je o životu svetog Tripuna i kako je ostao vjeran Bogu do kraja svoga života. Propovijed je započeo pjesmom Gospi od Škrpjela i rekao kako nam je ona poveznica jer se nalazimo u crkvi posvećenoj Gospi. Sveti Tripun je živio u vremenu kada su kršćani bili progonjeni i kada kršćanstvo nije dobilo slobodu. Rođen je 232. u Maloj Aziji. Imao je osamnaest godina kada su ga uhvatili i rekli mu da se odrekne svoje kršćanske vjere. Nije pokleknuo, već je bio ponosan vjerom u Isusa Krista. „Ja se klanjam samo Bogu! Ja sam kršćanin!“, rekao je i te dvije rečenice su ga koštale života. Bio je mučen jer nije pokleknuo pred poganskim kipom cara Decija. Znao je dobro riječi Svetoga pisma, a danas smo ih čitali u Evanđelju: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a dušu ne mogu pogubiti. Radije se bojte onoga koji može i dušu i tijelo baciti u pakao“. Ovim se riječima vodio sveti Tripun jer je znao da je car prolazan i da to nije Božja ustanova. Bio je mučen zato što nije pokleknuo pred poganskim kipom. Tri dana su ga mučili.

Govoreći o vjeri, mons. Janjić obratio se svim Bokeljima izvan Boke rekavši da ostanu vjerni Kristu i svojoj vjeri cijeneći mjesnu Crkvu u kojoj se nalaze. „Trebate zavoljeti ovu mjesnu Crkvu i biti pri ruci župniku župe u kojoj se nalazite, trebate znati kada je Dan Gospodnji i doći u Božji hram, tamo gdje ste sada. Ako to zaboravite, onda će sveti Tripun reći da se ne možete ponositi s vjerom, a on želi upaliti tu baklju vjere.“ Sve drugo je tako prolazno, a život je tako kratak. Ako smo u savezu sa sotonom, onda će nam i djela takva biti – govorit ću o zloći i kako drugi ne valjaju. Da ne budemo takvi moramo okrenuti ploču svoga života, a naša ploča života treba biti okrenuta prema Bogu. Kada je okrenuta prema Bogu onda ćemo upijati njegove zakone, onda će Bog biti u nama i bit ćemo svjesni da se klanjamo jedino Bogu. Isus Krist nam je pokazao da nema ništa bez žrtve i križa i ako tako prihvatimo ovaj život, onda će u nama biti struja Božja – tada ćemo biti svjedoci Božji – na svoj način. Sveti Tripun je bio svjedok na svoj način – krvlju, a mi ćemo biti na svoj. Vjera koja je u nama je pečat vjerničkoga života. To nam poručuje i sveti Tripun – da obnovimo svoju vjeru, Biskup Janjić , zaključio je propovijed zahvalom rekavši kako mu je drago što je došao u ovu župnu zajednicu i da se tu uvijek osjeća dobrodošlo.

Na kraju mise, prisutnima se obratio i župnik Uznesenja Blažene Djevice Marije, mons. Sanjin Francetić zahvalivši se mons. Janjiću na župnom pohodu i predvođenju euharistijskog slavlja. U ime Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice 809 Rijeka, prisutnima se obratio s nekoliko riječi zahvale Tomislav Brguljan te mons. Francetiću i mons. Janjiću uručio prigodan dar.

Nakon svete mise, uslijedila je vanjska proslava tijekom koje je Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809 Rijeka uz pratnju Trsatske gradske glazbe, ispred crkve, postavila kolo svetom Tripunu u čast svojeg nebeskog zaštitnika. Proslavom svetog Tripuna u Rijeci riječka zajednica se pridružila Kotoru, Zagrebu, Splitu i Puli u održavanju ove tradicije.

Ključne riječi:
rijeka sveti Tripun. Janjić