Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Svjetskoga dana misija u Poreču

Poreč (IKA)

U porečkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije Misijska nedjelja proslavljena je 20. listopada koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio porečki i pulski ordinarij Dražen Kutleša, a propovijedao je dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela preč. Mirko Vukšić.

Biskup je na početku mise istaknuo kako je obilježavanje Svjetskoga dana misija prigoda da se svatko od nas zapita što mi činimo, a što još možemo učiniti za misije.

Preč. Vukšić na početku homilije podsjetio je ukratko na povijest Svjetskoga dana misija, te istaknuo aktualno obilježavanje Izvanrednoga misijskog mjeseca, prema želji pape Franje. Pohvalio je brojne inicijative koje mnogobrojne istarske župe organiziraju u tom kontekstu, te je spomenuo i biskupijsko misijsko klanjanje održano u Puli 18. listopada. Istaknuo je bogatstvo kojim se mogu podičiti istarske crkve, a koje je znak vjere koju su u ove krajeve također donijeli tadašnji misionari u nekim davnim vremenima.

Dio problema današnjeg odnosa čovjeka prema vjeri je što u nekim ljudima više ne postoji želja ponositi se svojim kršćanskim naslijeđem.

Ističući vrijednost misionara, spomenuvši da se u raznim dijelovima svijeta trenutačno nalazi 79 misionara iz Hrvatske, među kojima je i don Luka Pranjić, koji je otišao u Ekvador u rujnu ove godine. Zahvaljujući prisustvu Biskupijskoga misijskog sjemeništa Redemptoris Mater mi u našoj biskupiji imamo svećenike iz raznih dijelova svijeta, rekao je preč. Vukšić.

Crkva je uronjena u svijet i doživljava zajedno s ljudima sve što i oni, i zato misionari uvijek i svugdje gdje djeluju nastoje populaciji kojoj su poslani donijeti i neki materijalni, tehnološki napredak životnih uvjeta, no glavni i temeljni razlog njihova odlaska u svijet, temeljna bit njihova poslanja je donijeti ljudima Radosnu vijest Isus Krista, naglasio je preč. Vukšić. Citirao je svjedočanstvo misionara o radosti ljudi koji prvi put upoznaju živoga Boga.

„Nestaju strah i nelagoda, i u njihova srca uđe radost, i mi bi tako trebali biti radosni, otvoreni za druge pogledom uprtim u nebo“, rekao je propovjednik.

Istaknuo je na kraju snagu molitve, snagu krunice te pozvao sve da i dalje molitvom i prilozima podržavaju misionare.

Katedralni župnik i porečki dekan preč. Milan Zgrablić uz druge obavijesti na poseban način istaknuo je redovito Euharistijsko klanjanje pred Presvetim te pozvao sve koji mogu da dođu, te da, uz ostalo njihova nakana bude i za misije i misionare. Istaknuo je da je ta župa prošle godine za misije, tijekom posebnih akcija, ali i u namjenskoj škrabici, sakupila dvadeset tisuća kuna. Zahvalio je ujedno unaprijed euharistijskim sestrama Presvetog Srca Isusova i Marijina na animiranju jednog sata, od 16.30 do 17. 30, redovitog tjednog klanjanja koje se u katedrali održava svakoga petka od 8 do 18 sati, odnosno do 19 u zimskom vremenu.

Preč. Vukšić zahvalio je na svakom obliku doprinosa misijskom djelovanju te je nakon završnog blagoslova podijelio vjernicima namjenski pripremljena kratka predstavljanja naših misionara s fotografijom i kontaktom, uz poziv da na poseban način mole upravo za onoga misionara ili misionarku čiji su životopis dobili. Bila je to još jedna u nizu inventivnih i hvalevrijednih inicijativa toga dijecezanskog ravnatelja Papinskih misijskih djela, koji unatoč obvezama župe i dekanata, zajedno sa svojim suradnicima, već dugi niz godina uspješno animira razne inicijative podizanja svijesti o važnosti misijskog djelovanja te konkretne podrške djelovanju misionara.

Zatvaranje Izvanrednog misijskog mjeseca za Porečku i Pulsku biskupiju bit će u crkvi Sv. Mihovila u Žminju u nedjelju 27. listopada misnim slavljem s početkom u 11 sati, kojem će prethoditi misijska krunica.