Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Najavljen program proslave Velike Gospe

Rijeka (IKA)

 Oko 40.000 hodočasnika i ove godine očekuje se pred slikom Majke Milosti na Trsatu u danima proslave blagdana Uznesenja BDM. Program proslave najavljen je na konferenciji za novinare u četvrtak 8. kolovoza u franjevačkom samostanu trsatskog svetišta.

Uz gvardijana franjevačkog samostana i čuvara trsatskog svetišta fra Bernarda Barbarića, na konferenciji su sudjelovali predstavnici Grada Rijeke, PU PG, javnih komunalnih službi i javnog gradskog prijevoza. Uz najavu programa proslave, građanima su predstavljene izmjene vezane uz besplatan javni gradski prijevoz do trsatskog svetišta te upućeno posebno upozorenje.

Tradicija slavljenja svetkovine Velike Gospe seže još u 5. stoljeće, kazao je gvardijan Barbarić, dodajući da je dogmu o Marijinu Uznesenju objavio papa Pio XII. godine 1950. Taj je blagdan za kršćane blagdan nade, a hrvatski narod oduvijek je bio vezan uz Mariju. Ne postoji dio Hrvatske u kojemu se ne nalazi neko marijansko svetište. S tim u vezi, trsatsko svetište najstarije je marijansko svetište po kontinuitetu štovanja Blažene Djevice Marije. Od 12. stoljeća neprekidno je mjesto hodočašća brojnih vjernika i prisutnosti svećenika i franjevaca, kazao je gvardijan.

U nastavku je najavio da će program proslave Velike Gospe na Trsatu tradicionalno započeti trodnevnicom koju će od 12. kolovoza do 14. kolovoza predvoditi fra Tomislav Glavnik, gvardijan svetišta Svetoga Duha u Zagrebu. Mise su na rasporedu u 18.30 sati, a molitve krunice u 17.45 sati. Na samu svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza, misna slavlja na rasporedu su u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodi provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, a svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 18.30 sati predslavi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

I ove godine u organizaciju proslave uključene su sve gradske službe. Preporuča se korištenje besplatnoga javnog gradskog prijevoza na linijama 2. i 8. koje će voziti prema svetištu, poručila je Kristija Prijić iz Autotroleja. Linija broj 2. prometovat će prema voznom redu za radni dan, a po potrebi dodatni polasci prema Trsatu kretat će s autobusnog stajališta javnoga gradskog prijevoza na Žabici.

Uz preporuku korištenja javnog gradskog prijevoza, načelnik II. policijske postaje Rijeka Marinko Puškarić poziva građane na suradnju i oprez. Ukoliko građani zapaze ostavljene predmete poput ruksaka, torbi i sl., kao i osobe sumnjivog ponašanja, neka nazovu broj 112 ili 192, odnosno pozovu najbližeg redara, poručio je načelnik II. policijske postaje Rijeka.

Svetkovina Velika Gospe svečano će biti proslavljena 15. kolovoza i u svetištu Majke Božje u Krasnom. Misu u 11 sati predvodi nadbiskup Devčić. Na misi će sudjelovati hodočasnici koji će pješice iz župe sv. Križa na Srdočima krenuti u zoru 12. kolovoza i u Krasnom se njihov dolazak očekuje 14. kolovoza u poslijepodnevnim satima.

Blagdan župe slavi i najstarija riječka župa Uznesenja BDM u Rijeci. Trodnevnica uoči svetkovine održava se od 11. do 13. kolovoza; mise su u 19 sati, a nakon mise u župnoj crkvi organiziran je prigodan program. U nedjelju 11. kolovoza misu predvodi fra Ivan Dominik Iličić. Nakon mise bit će prikazan promo-film o župnoj crkvi. U ponedjeljak 12. kolovoza misno slavlje predvodi vlč. Josip Pende. Nakon mise s početkom u 20 sati bit će održan koncert na orguljama prof. Ivana Bošnjaka. U utorak 13. kolovoza misu u 19 sati predvodi vlč. Pende. Nakon mise je euharistijsko klanjanje.

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije najstarija riječka župna crkva slavi 14. kolovoza. U 19 sati iz župne crkve krenut će procesija ulicama s Gospinim likom i svijećama nakon čega će misno slavlje u župnoj crkvi predvoditi vlč. Laurent Kružić. Na samu svetkovinu Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza, misu u 8 sati predvodi župnik mons. Sanjin Francetić, u 10 sati mons. Nikola Uravić i u 19 sati vlč. Lovro Perić.

Ključne riječi:
presia program velika gospa rijeka