Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Martin u Docu Donjem u znaku svećeničkih jubileja

Dolac Donji (IKA)

Slavlje patrona poljičke župe Dolac Donji sv. Martina biskupa 11. studenoga bilo je u znaku više svećeničkih jubileja.

Euharistijsko slavlje predvodio je nekadašnji dolački župnik zlatomisnik don Ante Delić, sada župnik u Srinjinama, a koncelebrirali su don rođeni Dočani Ivan Dagelić, na službi u Njemačkoj, i don Anđelko Kaćunko, župnik u Kompolju, te don Špiro Čikeš, župnik u Kostanjama i poljički dekan, don Ivan Vrdoljak, župnik u Podgrađu, nekoć također na službi u Docu, i sadašnji dolački župnik don Ivan Prelas.

Nakon trostrukog ophoda s kipom sv. Martina oko crkve, uz pjevanje litanija Svih svetih, na početku misnoga slavlja okupljene vjernike i svećenike pozdravio je župnik Prelas, istaknuvši kako je ovogodišnje slavlje zaštitnika dolačke župe jedinstveno po slavlju svećeničkih jubileja – pedeset godina svećeništva vlč. Delića, četrdesetpeta godina vlč. Dagelića te četrdeset godina vlč. Kaćunka i vlč. Vrdoljaka, a ‘dodao’ je i svojih dvadesetpet godina župničke službe.

Zlatomisnik don Ante, u propovijedi koja je bila vrlo upečatljiv i životan odgovor na tri pitanja koja ljudi najčešće postavljaju svećenicima – gdje vam je bilo najdraže, što vam je bilo najteže, te kad biste se još jednom rodili biste li opet izabrali svećenički poziv – opisao je radosti i tjeskobe, zanose i trpljenja s kojima se svaki svećenik susreće u svojoj službi, vodeći župnu zajednicu i pomažući ljudima da što uspješnije rastu u vjeri. Propovijed je, kao ilustracijom zaključio ‘pričom’, a zapravo istinitim događajem suradnje s vještim dolačkim kamenoklesarom koji je posumnjao u svoje mogućnosti, ali je nakon župnikova ohrabrenja na kraju napravio vrhunsko djelo.

Na kraju misnoga slavlja, na kojem su pjevanje vodili pjevači koje je upravo don Ante naučio pjevanju i sviranju prije četrdesetak godina, župnik Prelas je zlatomisniku Deliću uputio čestitku uime župe Dolac Donji, a ministranti su mu predali zahvalnicu i kip sv. Martina na dar. Potom je čestitku zlatomisniku izrekao vlč. Dagelić, zahvalivši mu posebno za organizaciju njegove Mlade mise, a zatim je vlč. Kaćunko pjevanjem vlastite skladbe „Pod obranu se tvoju” zahvalio don Anti i svim dolačkim župnicima, kao i svim vjernicima koji su svećenike pratili i pomagali svojim molitvama, te je župljane potaknuo da nastave žarko i ustrajno moliti za duhovna zvanja, kako bi u Docu takvih slavlja bilo i u budućnosti.

Ključne riječi:
delić dolac donji kaćunko