Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova u Blagaju

Slunj (IKA)

Svečano misno slavlje u jedinoj župi u Gospićko-senjskoj biskupiji posvećenoj Duhu Svetomu, Hrvatskom Blagaju, predvodio je u nedjelju 31. svibnja župnik u Cetingradu Stanko Smiljanić.

Propovjednik  je jednostavnim riječima obrazložio silu Duha Svetoga, snagu ljubavi koja nas okuplja i drži međusobno i s Bogom Trojedinim u zajedništvu. Na kraju je zahvalio svima koji su radosno sudjelovali u tom slavlju nakon mjeseci izolacije.

Ta župa nedaleko Slunja, zamrla pred turskim osvajanjima, ponovno je oživjela nakon 1700. godine kad je doselilo 50 obitelji. U početku je bila kapelanija, a župa je postala 1807. i djelovala je do II. svjetskog rata, kada je župnik ubijen a narod raspršen. Od tada župu Blagaj vode slunjski župnici. Crkva stradala 1991. obnovljena je i u njoj se redovito svake nedjelje i blagdana slavi misa. Zaštitnik župe Duh Sveti i suzaštitnica sv. Ana posebni su dani u Blagaju kada se okupe raseljeni i održi proštenje uz tamburice i kolo. U koncelebraciji mise bili su župnik Blagaja i Slunja te slunjski dekan mons. Mile Pecić, vojni kapelan don Milenko Majić i đakon Domagoj Tujmer.