Budi dio naše mreže
Izbornik

U Valbandonu proslavljena 103. godišnjica rođenja bl. Miroslava Bulešića

Valbandon (IKA)

Sto treća godišnjica rođenja bl. Miroslava Bulešića proslavljena je na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja 2023., u Valbandonu, u jedinoj crkvi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji kojoj je bl. Miroslav naslovnik.

Misu je predslavio župnik u Galižani vlč. Vladimir Brizić. Na početku homilije, propovjednik je podsjetio na socijalni i povijesno-kulturni kontekst nakon Prvog svjetskog rata kada je rođen bl. Miroslav Bulešić.

„Zasigurno nije bilo blagostanje. Teško se živjelo i u njegovoj obitelji u kojoj je bilo još petero braće i sestara. No, znamo da u to vrijeme nije bilo lako biti Hrvatima na ovom području.“ Naglasio je, da je blaženik u obitelji primio vrjednote, molitvu, pouzdanje u providnost, osjetljivost za potrebe drugih, za žrtvu, no, paralelno s time raslo je u njemu ono duhovno zahvaljujući Riječi Božjoj, o čemu se može iščitavati u njegovom „Duhovnom dnevniku“.

„U Dnevniku i u njegovim homilijama vidimo da je sve natopljeno Riječju Božjom. Pa tako i sam u jednom trenutku kaže: ‚Gospodine, vjerujem u Tvoju Riječ.‘ Dakle, ta Riječ ga je oduševljavala, ali i oblikovala i daje svjetlo njegovu životu, pa kaže: ‚Bože, kako su istinite Tvoje riječi za moj život‘“.

Propovjednik je nadalje naglasio da je to svjetlo Riječi Božje u bl. Miroslavu osvijetlilo njegovu stvarnost i svjesnost o slabosti, grešnosti. U tom je kontekstu podsjetio, da se ponekad sveci predstavljaju kroz neke senzacije ili kao superjunaci, no, dok se čita Bulešićev „Duhovni dnevnik“ vidi se kako on prepoznaje svoje slabosti.

„Upravo ta svjesnost je plodno tlo da nas Riječ Božja može oblikovati. Ta svjesnost je veliki dar od Boga“, rekao je vlč. Brizić. „Kad čovjek živi bez svjetla Riječi Božje, što danas vidimo oko nas u tome koliko je samohvale, ponekad se i naši crkveni susreti pretvore u pljeskanje osobama, no tko god živi u svjetlu riječi Božje duboko je svjestan svojih slabosti. Poznata je i Bulešićeva rečenica: ‚Majko moja, što je moje osim grijeha?‘ Uprava ta njegova duhova svjesnost je ono što fascinira. Ta svjesnost je bila to plodno tlo da ga je Bog mogao formirati sve do mučeništva.“

Nadalje je naglasio kako je iz Riječi Božje proizašao Bulešićev program života. Citirajući njegove riječi: „Tebi Gospodine živim, Tebi umirem. Tvoj sam Gospodine živ ili mrtav“, posvijestio je da Bulešić dobro zna čemu služi život, a čemu smrt. To je stavio u kontekst sadašnjeg vremena, u kojem se čovjek pita o smislu života i smislu cilja. „I ako nemamo odgovor na ta pitanja, život počinje biti neko lutanje, snalaženje prema formuli: živim sad u ovom trenutku, pokušavam izvući iz ovoga trenutka što više naslada, i jedino ograničenje užitka je bol, živjeti do boli“, dodao je propovjednik.

U drugom dijelu homilije, približio je blaženikov život u duhu predanja Majci Mariji, te je citirao njegove riječi: „Združen s tobom Marijo, združen sam s Kristom.“

Bulešić je bio svjestan da nismo gospodari, vlasnici našeg života. Kad malo razmislimo, koliko upravljamo našim životom – Bog nam je dao slobodu. Međutim, fizički i biološki procesi u nama uopće nas ne pitaju želimo li npr. ostarjeti. I upravo nam Riječ Božja daje svijest da život ne nadilazi moje postojanje, poslanje. Zato je potrebno predati svoj život, a to nam poručuje i bl. Miroslav: „Gospodine, po zagovoru Tvoje Majke vodi me Ti kroz moj život, kroz moje poslanje, kroz ono što ja jesam“, rekao je propovjednik.

Naglasio je da se u tom predanju Blaženoj Djevici Mariji, iz Bulešićeva života iščitava da je ondašnja duhovnost bila u skladu s Fatimskim porukama.

Predslavitelj se kratko osvrnuo na poruke, te podsjetio da prva govori o paklu i demonima. „Ne moramo mi vjerovati u nadnaravno, mi znamo da je već tu mnogima život pakao: pakao je duboka samoća, odijeljenost od Boga i nemogućnost zajedništva s bližnjima, nemogućnost dubokog zajedništva s osobom onakva kakva je. Postavlja se pitanje: tko nas tjera da mislimo zlo o drugome, tko nas dijeli od drugoga, koje su to sile? Vjerujem da ni jedan čovjek ne želi biti u sukobu ni s kim, ali to je stvarnost, a otac toga je đavao, duh koji te tjera, i o tomu govori Gospa Fatimska. Druga tajna ukazuje na vezu uvrede Bogu i ratova i zla u svijetu. Zbog čega ratovi? Zbog grijeha, zbog nečije pohlepe i želje da vlada drugima. Ne možemo utjecati na makro svijet, no, usmjerimo se na mikrosvijet: odakle u nama podjele, naši ratovi: zbog grijeha, a rijetko tko vidi svoje grijehe, kaje se za svoje grijehe, i kako Gospa kaže u trećoj poruci – vrši pokoru za njih.“

Na kraju homilije vlč. Brizić je još jednom naglasio da su Gospine poruke iz Fatime i život Miroslava Bulešića i danas aktualni. „On je svoj temelj primio u obitelji, u Riječi Božjoj koju je radosno živio, bio je sretan da ga je Bog pozvao za svećenika. Stoga, neka nam i ova liturgija pomogne u našoj formaciji, da imamo svijest da moj život ne pripada meni, već Gospodinu, i da su moje ruke su Božje ruke, moje usne su Božje usne, i da možemo trajno tražiti nadahnuće u životu bl. Miroslava.“

Pjevanje je predvodio Župni zbor sv. Kuzme i Damjana iz Fažane.

O crkvi bl. Bulešića

Crkvu bl. Bulešića posvetio je 6. studenog 2015. godine tadašnji vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Tom je prigodom propovijedao biskup Milovan. Ujedno od toga dana Policijska kapelanija za Policijsku upravu istarsku nosi ime istarskog blaženika, koja je 2009. godine osnovana kao Kapelanija sv. Maura.

Crkva ima kameni oltar u kojem su s prednje strane trajno na javno štovanje izložene blaženikove relikvije. Oltarna pala prikazuje tri istarska suvremena svećenika mučenika sa simbolima njihovog mučeništva, bl. Miroslav Bulešić pod nogom ima nož, bl. Francesco Bonifacio kleči na klecalu ispred kojeg je jama, a svećenik Ratimir Beletić pod nogama ima rampu od udarca kojom je preminuo. Oltarna pala rad je akademskog slikara Harija Vidovića iz Roča, a blagoslovio ju je tadašnji porečki i pulski biskup Dražen Kutleša 23. kolovoza 2018., na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarističkih režima, uoči obilježavanja 71. godišnjice mučeništva bl. Miroslava Bulešića.