Budi dio naše mreže
Izbornik

Vrijedna donacija PGŽ Župi Brod na Kupi

Brod na Kupi (IKA)

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima posjetio je 13. studenoga župu sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi kojoj je Primorsko-goranska županija pomogla u projektu elektrifikacije crkvenih zvona s 50 tisuća kuna.

Župnu crkvu izgradila je obitelj Zrinski oko 1670. godine, a posvećena je 1732. Bila je porušena u II. svjetskom ratu, a obnovljena je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dio je Zrinskog grada i zaštićeni spomenik kulture.

„Danas smo na mjestu koje zaslužuje da se valorizira njegov kulturno-povijesni značaj. U projektu Putovima Frankopana obnovili smo ovaj zamak i udahnuli mu novi život kroz postav našeg Prirodoslovnog muzeja. U tom kompleksu nalazi se i ovaj sakralni dio, gdje smo, na poziv župnika, pomogli te riješili struju i elektrifikaciju crkvenog zvona. Moramo učiniti sve kako bi valorizirali našu povijesnu baštinu, sve vrijedno što imamo kako bi nam ljudi ovdje ostali, zaposlili se i radili. Uredili smo i cestu koja vodi prema Čabru i možemo reći da je Brod na Kupi postalo važno središte”, rekao je župan Komadina.

Vlč. Josip Tomić zahvalio je Primorsko-goranskoj županiji na pomoći te upoznao goste s najvažnijim povijesnim činjenicama o župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene.