Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Ante u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Poljudu

Split (IKA)

Svetkovina sv. Ante svečano je proslavljena u Franjevačkom samostanu sv. Ante na splitskom Poljudu u četvrtak 13. lipnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

U suslavlju je bio župnik i gvardijan fra Frano Delić te drugi svećenici. U propovijedi je biskup Rogić govorio o svecima koji svojim životom upućuju na Boga, istaknuvši da oni uvijek s ljubavlju i u istini dovode ljude do Boga. Dodao je da je život sv. Ante  znakovit te da oslikava Božju providnost, Božje planove koji ljudima najčešće izmiču iz vidokruga.

„Sv. Ante je želio i snovao jedno, a Bog je od njega želio sasvim nešto drugo. On je na jedan način htio doseći Kraljevstvo Božje, a Bog je za njega imao drugačiji plan. Kad se sv. Ante prepustio Božjim planovima, brojne ljude je oduševio za Krista. Iz njega je govorila živa Božja riječ koja je mijenjala ljudima živote. Obraćali su se sa svojih grešnih putova, činili pokoru i postajali novi ljudi, Bogu odani“, istaknuo je biskup Rogić. 

Nadalje je naglasio da je sv. Ante bio veoma zanimljiv svetac i čudesan svetac. „On nije bio mučenik, a bio je toliko čašćen“, rekao je propovjednik te dodao da njegov život svjedoči kako je put ustrajnosti put u borbi protiv krivih nauka ovoga svijeta te da svaki čin učinjen iz ljubavi u malim stvarima ima pred Bogom vrijednost. Poručio je vjernicima da ne trebaju misliti kako pred Bogom vrijede samo velika djela i junaštva, kao što je na početku mislio i sv. Ante. „Stoga nam je sv. Ante upravo zato toliko drag jer se svatko s njim može poistovjećivati, ako traži Božju volju i ako je spreman služiti, poučavati, drugima dobro činiti i Istinu tražiti“, poručio je biskup Rogić.

Zatim je rekao da vjernik današnjice treba i može dosta naučiti od sv. Ante, koji mu može biti uzor vjernosti Božjim zapovijedima, sakramentalnom životu i trajnoj povezanosti s Bogom, požrtvovnosti, velikodušnosti, spremnosti na žrtvu, ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku, poštenju i pravednosti. „Zato po uzoru na sve svece kojima se divimo i svakodnevno molimo za zagovor, za raznorazne pomoći u našemu životu, za obitelj, za izgubljene stvari, pa tako i po primjeru sv. Antu, usklađujmo svoje životne izbore i odluke s Evanđeljem Isusa Krista te mijenjajmo svijet i živimo na slavu Božju“, istaknuo je biskup Rogić.

Veliki broj vjernika sudjelovao je u procesiji oko Samostan, a kip sv. Ante nosili su mladi mornari. Svečanost je pjevanjem animirao mješoviti zbora Župe sv. Trojice. Proslavi svetkovine prethodila je trodnevnica, koja je započela u ponedjeljak 10. lipnja, uz pobožnost sv. Anti, a predvodio ju je fra Jerko Kolovrat, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i župnik Slivna.