Budi dio naše mreže
Izbornik

„Splitski liječnici pjevači“ održali koncert u šibenskoj katedrali

Šibenik (IKA)

U katedrali sv. Jakova u Šibeniku održan je u subotu 8. lipnja koncert Muškog pjevačkog zbora „Splitski liječnici pjevači“, objavljeno je na mrežnoj stranici Šibenske biskupije.

Zborom je ravnao mo. Blaženko Juračić, prof., a na klavirskoj pratnji je bila Rozarija Samodol, prof., dok je sopranske solo dionice imala Ida Bilić Katić. Na repertoaru su bila djela K. Odaka, A. Dvoraka, F. Schuberta, W.A. Mozarta, Š. Marovića, J. Gotovca, C. Franka, G. Verdia i drugih skladatelja.

Muški pjevački zbor „Splitski liječnici pjevači“ osnovan je prije 36 godina. Od početne postave od 14 liječnika, kroz zbor je prošlo više od 140 liječnika pjevača, a trenutačno ga čini dvadesetak članova, liječnika raznih specijalnosti, od studenata do profesora. Prvih 20 godina Zborom je ravnao maestro Rajmir Kraljević, a naslijedio ga je maestro Blaženko Juračić, profesor s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Dosad su izveli oko 500 koncerata, predstavljajući svoj repertoar s više od 400 skladbi.

„Izvodimo skladbe različitih žanrova, među kojima se nalaze sakralne i svjetovne vokalne skladbe, od renesansnih majstora do današnjih skladatelja. Na repertoaru imamo domaće i strane, tradicionalne, sakralne i staroslavenske pučke skladbe, ulomke iz opera i opereta, domoljubne, dalmatinske i zabavne skladbe, a posebno smo ponosni na autorske skladbe našeg maestra”, poručili su članovi.

„Ambasadori smo naše struke i našeg grada Splita u svijetu i domovini, čuvamo kulturnu baštinu i tradiciju muškog zborskog pjevanja. Razvijamo glazbenu kulturu među akademskom zajednicom i definitivno smo postali neizostavni sudionici brojnih kulturnih i stručnih manifestacija. Održali smo brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastupi našeg Zbora uoči Božića i za Uskrsni ponedjeljak u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu već su tradicionalni i izuzetno popularni i posjećeni”, istaknuli su.

Također, snimili su nekoliko kazeta, CD-ova i DVD-ova te su izdali nekoliko monografija o Zboru. Dobitnici su brojnih priznanja, pohvala i nagrada. „Najponosniji smo na Nagradu Splitsko-dalmatinske županije iz 1998., kao i najnoviju skupnu nagradu Grada Splita koju smo dobili ove godine”, istaknuli su, a objavljeno je na mrežnoj stranici Šibenske biskupije.