Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović: Darove Duha Svetoga primamo da bismo donosili plodove

Dubrovnik (IKA)

Na svetkovinu Duhova 5. lipnja dubrovački biskup Roko Glasnović predslavio je euharistiju u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na kojoj je podijelio sakrament potvrde kandidatima za krizmu katedralne župe i Župe sv. Andrije.

Suslavio su župnik don Marin Lučić, župni upravitelj don David Marjanović te novozaređeni svećenik don Mišo Pecotić. Biskup je na početku propovijedi istaknuo zanimljivost da je u ova dva dana u katedrali podijeljeno svih sedam sakramenata: danas krizma, jučer sveti red, zatim i krštenje, ženidba, bolesničko pomazanje, ispovijed, euharistija. Progovorio je zatim o riječi „ruah“ koja znači duh, dah, vjetar te u slikama pojasnio tko je Duh Sveti kojeg ne vidimo, te njegovu ulogu kroz povijest spasenja i u učenju Crkve. Rekao je i kako danas slavimo rođenje Crkve.

Darove Duha Svetoga primit ćete da biste donijeli plodove, objasnio je dubrovački biskup. Govoreći o nadahnuću Duha Svetoga naveo je neke trenutke, poput sakramenata, u kojima se to događa. Duh Sveti donosi obnovu lica Zemlje, rekao je biskup te potaknuo na suradnju sa svim onim što je dobro i lijepo te otvorenost za poučavanje u Duhu. Biskup je potaknuo mlade krizmanike i njihove obitelji da mole za darove Duha Svetoga kako bi onda mogli donositi plodove Duha o kojima govori i sv. Pavao u Svetom pismu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka. Predstavnici krizmanika pozdravili su na početku djelitelja sakramenta te su čitali misna čitanja i molitvu vjernika. U nazočnosti kuma i kumova, roditelja i obitelji, prijatelja i rodbine obnovili su krsna obećanja, primili sakrament kršćanske zrelosti i zahvalili svima koji su sudjelovali u misnom slavlju.

Ovim svečanim misnim slavljem na Duhove ujedno je završilo izravno prenošenje nedjeljnih misa i drugih liturgijskih slavlja iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku u produkciji Dubrovačke biskupije koje je ostvarivano u suradnji s VSP-videom, te posebice Libertas televizijom koja je svake nedjelje prenosila misu. Tijekom proteklog perioda pojedine prijenose preuzimali su i drugi lokalni i nacionalni mediji.

Na svetkovinu Duhova navečer biskup Glasnović će slaviti misu i krizmati mlade u Župi Presvetog Spasitelja u Mokošici, a na uočnicu Duhova podijelio je sakrament potvrde mladim kandidatima u najvećoj župi Dubrovačke biskupije – lapadskoj Župi sv. Mihajla u Dubrovniku.