Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predvodio proslavu sv. Franje u Kući matici Družbe sestara franjevki od Bezgrješne u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Svečanu misu u samostanskoj kapeli šibenskih franjevki predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, u zajedništvu s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, generalnim vikarom don Marinkom Mlakićem, ekonomom biskupije don Rokom Glasnovićem te katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom.

U Kući matici proslava svetkovine sv. Franje u ponedjeljak 4. listopada osobito je svečano proslavljena, od samog jutra u samostan su pristizale sestre koje djeluju u župama izvan grada, kao i sestre iz samostana u Podstrani. Svoje prve zavjete je obnovila na dvije godine s. Valentina Sitaš, a jubilarke su bile s. Nada Pavlović koja je slavila 25. obljetnicu zavjeta te s. Damira Grgat koja je slavila 60. obljetnicu zavjeta.

U homiliji je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić podsjetio na djelovanje i postupke sv. Franje.

“ … Franju je pokrenula Božja Riječ, njegovo otvoreno srce koje traži pravi život, ispunjen život neprolaznim vrijednostima, bilo je srce dovoljno prazno od suvišnih sadržaja, bilo je dovoljno ponizno da se u njemu može nastaniti Božja Riječ. Bio je Frane dovoljno spreman darovati Bogu svoju volju i poći za Božjom voljom kamo ga već Raspeti Krist pošalje. Bio je to posve novi životni put, posve drugačije odluke od prijašnjih i potpuno novi izbor, novi život. Radosna vijest evanđelja našla je dušu koju će nositi, nadahnjivati – našla je život kojim će upravljati i kojeg će ispuniti. Upravo kako smo čuli u današnjem evanđelju Isusovu molitvu: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. – Takve Sin vodi k Ocu nebeskom. Bio je Franjo i izmoren dotadašnjim pokušajima, dotadašnjim traganjem, a onda je u Kristu našao svoj mir, i radost i sreću – našao je sve. Uzeo je jaram koji mu je Gospod namijenio. Što ga je više prigrlio to mu je bio lakši. Toliko se poistovjetio s Raspetim Spasiteljem da je i sam nosio biljege njegovih rana. … Vjerojatno treba cijeli život da bi se shvatile ove Isusove riječi. Jer, Franju nisu od tada mimoišle nevolje, teškoće i novi izazovi kroz koje je morao proći. Ali svog predanja Bogu, nikada više nije postavio u pitanje. S Kristom i kroz nevolje, i ništa mimo, i bez Isusa Krista…“

Proslava je nastavljena u zajedništvu obiteljskog stola kada je vrhovna poglavarica s. Terezija Zemljić predstavila prijeđeni put današnjih jubilarki. Istaknula je njihove biografske podatke te nadasve bogate i raznolike redovničke službe kamo ih je poslušnost vodila unutar domovine, ali i po raznim zemljama Europe. Istaknula je kako svojim radom i susretljivošću i danas doprinose zajedništvu zajednica u kojima žive i djeluju.