Budi dio naše mreže
Izbornik

Deseta sezona Hrvatskog nadzemlja počela susretom o „Obraćenju“

Split (IKA)

Hrvatsko nadzemlje je u srijedu 16. listopada u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa otvorilo svoju jubilarnu desetu sezonu susretom o temi „Obraćenje“, a kao gost predavač pozvan je fra Ante Vučković.

Fra Ante Vučković istaknuo je kako je obraćenje vezano uz način života koji je zarobljen, nesređen i kao takav put koji vodi u propast. Čovjek u svojoj životnoj iluziji ne vidi stvari kako zaista stoje, misli da sve zna najbolje. Obraćenjem se sve to mijenja, okretanjem/obraćanjem svjetlu otvaraju se oči. Obraćenje tako nije promjena stava, nego čitavog života. Obraćenje sve uključuje, dotiče nam život na svakom polju, istaknuo je predavač.

Iznio je brojne primjere i priče iz života svetaca, opisujući posebno puteve obraćenja sv. Pavla, sv. Augustina i sv. Franje Asiškog. Uz njih, pozornost je posvetio i svjedočanstvu čovjeka koji sebe naziva „Der Bibelraucher“ (pušač Biblije) ističući kroz njegov primjer kako nema čovjeka ni krivog puta kojeg Bog ne može promijeniti ako mu dopustimo. Obraćenje je vezano uz bljesak svijesti i promjenu srca koje prihvaća proces jer obraćenje jest proces, proces koji traje i nadopunjava se cijeli život. Obraćenje se tiče našeg svakodnevnog života, tu se vidi i testira njegova snaga i svi smo pozvani zamoliti Boga da nam pomogne svoje obraćenje dovesti do kraja. Fra Ante je  odgovarao i na pitanja postavljena iz publike.

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja za susret su uz već tradicionalni film „Zanimljivosti“ pripremili i dva prigodna skeča – „Obraćenje sv. Pavla“ i „Neobraćenu kariku“. Za glazbeni ugođaj večeri pobrinuo se VIS „Marijin glas“ iz župe Katuni-Kreševo. Susret je završio molitvom i meditacijom.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 20. studenoga o temi „Vjera i domoljublje“.