Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijskim klanjanjem iz dubrovačke katedrale najavljena molitvena devetnica za Hrvatsku

Dubrovnik (IKA)

Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom na oltaru Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali u utorak 24. ožujka, uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, najavljena je molitvena devetnica za cijelu Hrvatsku pod nazivom „Hrvatska moli za život“.

Inicijativa je to Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj kojom se želi svakog 25. dana u  mjesecu od ožujka do prosinca 2020. godine potaknuti vjernike da mole „da hrvatski narod svjedoči evanđelje života poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život i služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem (usp. Evanđelje života, 5)“.

Kazao je to u molitvi pred Presvetim predvoditelj klanjanja predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić. Posebnost ovogodišnje devetnice je što se moli u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnicu enciklike „Evanđelje života“ svetoga pape Ivana Pavla II., pa je biskup pročitao i neke misli iz tog dokumenta.

U klanjanju pred Presvetim molilo se za sve koji su na različite načine pogođeni bolešću COVID-19, kao i one pogođene potresom te „za nerođenu braću i sestre“, „za majke i očeve nerođenih“. Čitane su meditacije pokojnog fra Zvjezdana Linića o životu koje se, kako je kazao dubrovački biskup, uklapaju u ovu molitvenu nakanu za život i poticaj su na molitvu, ali se uklapaju i u druge teme koje nas ovih dana muče poput bolesti COVID-19 i mjera koje se poduzimaju, a koje su zato i samo zato „da se zaštite ljudski životi“.

Razmatralo se pomoću misli pape u miru Benedikta XVI., kao i promišljanja o konkretnoj situaciji i vremenu u kojem živimo. Na molitvene zazive odgovaralo se riječima: „Gospodine, darovatelju života a ne smrti, usliši nas!“.

Na završetku euharistijskog klanjanja biskup Uzinić je podijelio blagoslov Presvetim Oltarskim Sakramentom. Pjevanje euharistijskih pjesama predvodila je voditeljica katedralnih zborova prof. Maja Marušić, a u molitvi su sudjelovali katedralni svećenici. Klanjanje pred Presvetim iz dubrovačke katedrale prenosili su uživo Laudato televizija i Hrvatski katolički radio.

Za vrijeme večernje molitve, nakon završetka tih prijenosa, izmoljena je još i molitva Gospi od Porata, molitva sv. Ivana Pavla II. za život i molitva pape Franje za oboljele od bolesti COVID-19 i za čovječanstvo koje se bori s pandemijom. Zajednička večernja molitva u kojoj su putem online prijenosa sudjelovali vjernici s područja cijele Dubrovačke biskupije, ali i drugih krajeva Hrvatske i svijeta završila je pobožnošću Trinaest utoraka u čast sv. Antunu.

Biskup Uzinić je pozvao sve da se na Blagovijest, 25. ožujka u podne odazovu inicijativi pape Franje te izmole jedan Oče naš, a u Dubrovačkoj biskupiji su vjernici pozvani izići na prozore i balkone svojih domova pridružujući se i na taj način papi i kršćanima svijeta. Biskup i svećenici će nakon molitve u svojim župama izići s Presvetim na ulaze crkava i blagosloviti Grad, župe, domovinu i cijeli svijet.