Budi dio naše mreže
Izbornik

Izlet vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije u Korčulu

Korčula (IKA)

Šezdesetak vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša krenulo je u subotu 6. srpnja u grad Korčulu na svoj tradicionalni godišnji izlet s kojim zajednički obilježavaju kraj školske godine.

Prva zajednička točka u Korčuli bila je slavljenje svete mise u crkvi Svih Svetih. Stara kamena crkva mnoge je vjeroučitelje osvojila bogatstvom umjetničkih djela raznih stilova. Svetu misu predslavio je don Josip Periš koji je u homiliji istaknuo potrebu nadilaženja starozavjetne slike Boga kojega se „kupovalo“ držeći se pravila i propisa te nerijetko svodeći vjeru na formu bez Boga. Govoreći o važnosti Isusove nazočnosti u životu vjeroučitelja, povukao je paralelu tjelesnoga posta kojemu prijeti opasnost od vjerske ispražnjenosti s potrebom posta od svega što nagriza dušu, narušava odnose i udaljava nas od Božje ljubavi.

Nakon svete mise riječ je preuzela dr. sc. Marija Hajdić, kustosica Gradskoga muzeja grada Korčule. Upoznala je vjeroučitelje s različitim umjetničkim djelima crkve Svih Svetih, kao i s prostorijom bratovštine Svetog Duha – u kojoj je vrlo vrijedna srednjovjekovna zbirka ikona iz Krete. Osim Bratovštine Svih Svetih, u gradu postoje još dvije: Bratovština svetoga Mihovila ili Gospe od utjehe i Bratovština svetoga Roka.

Zatim su vjeroučitelji posjetili katedralu sv. Marka gdje ih je dočekao župnik don Frano Kuraja. Ukratko je predstavio vjeroučiteljima vjerski život župe, ukazavši također na problem polaganog smanjivanja broja stanovnika ne toliko zbog iseljavanja, koliko zbog slaboga nataliteta. Kustosica dr. sc. Marija Hajdić upoznala je vjeroučitelje s katedralom kao umjetničkim djelom, u kojoj se kao i u muzeju koji su kasnije posjetili nalaze vrlo vrijedna djela slavnih autora poput Tintorettija, Blaža Jurjeva Trogiranina i drugih.

Uslijedio je zajednički ručak nakon kojega su vjeroučitelji imali slobodno vrijeme za razgledavanje Korčule. U večernjim satima vratili su se u Split.