Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolaudacija novih orgulja u splitskoj prvostolnici

Split (IKA)

Na prvu nedjelju došašća 1. prosinca održan je, u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, koncert povodom kolaudacije novih orgulja.

Kolaudaciji je prethodilo svečano misno slavlje koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš i don Marko Ćubelić. Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni zbor pod ravnanjem mo. don Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo. don Ivana Urlića.

U prigodnoj homiliji mons. Vidović je vjernicima približio značenje vremena došašća rekavši: „Vrijeme došašća je aktivno vrijeme, a to nam posebno očituju i današnja čitanja. Ona nas usmjeravaju prema dva stupa, prema budnosti i svjetlosti. Ovo vrijeme smo započeli paljenjem adventske svijeće. Taj naš čin ima duboku simboliku jer na taj način obasjavamo put prema onom najvažnijem u našim životima, prema Betlehemu, prema Isusu Kristu. No, nemojmo zaboraviti kako je i on krenuo prema nama. Zbog toga je vrijeme došašća za kršćanina aktivno vrijeme koje nas stavlja u pokret, potičući nas na otvaranje duha prema zvijezdi neba i zemlje – Kristu Isusu“.

Osvrćući se na čitanje iz Pavlove poslanice Rimljanima (Rim 13, 11-14a), istaknuo je kako nam Pavao predočava zbog čega je ovo vrijeme jako važno za kršćane. „Apostol Pavao nas upozorava na buđenje iz sna jer se radi o našem spasenju. Doista, kada je naše spasenje u pitanju ne smijemo zaspati nego trebamo otvorenih očiju osluškivati znakove vremena“, naglasio je, dodavši kako proroci modernog vremena u svom govoru o drugom Kristovu dolasku obično upotrebljavaju destruktivne slike govoreći o potpunom uništenju svijeta.

„Na našu radost, Gospodin Isus nema takav plan s ovim svijetom koji je Bog stvorio i u kojem živi vrhunac Njegova stvaranja – čovjek. I današnje prvo liturgijsko čitanje iz knjige proroka Izaije nam donosi njegovo viđenje koje je drugačije od viđenja proroka modernog svijeta. Izaija govori o ljepoti i harmoniji koja će se dogoditi na kraju. Takvu harmoniju nam može donijeti samo Isus Krist. U stvaranju te harmonije Gospodin računa na nas. Suprotno od svih apokaliptičnih proroka koji žele unijeti strah u ovaj svijet Krist nas želi upotrijebiti kao oruđe nade i navjestitelje Radosne vijesti spasenja svim ljudima“, ustvrdio je mons. Vidović.

Tumačeći evanđeoski tekst (Mt 24, 37-44) poručio je kako na početku nove liturgijske godine Crkva pred nas stavlja tekst o proroku Noi želeći nam ukazati na ono bitno u našem životu. „Noini suvremenici su kroz svoj svakodnevni posao propustili brigu za ono najvažnije – spasenje. Nemojmo dopustiti da nas blještavilo ovoga svijeta udalji od svjetla Isusa Krista. U doksologiji „po Kristu i s Kristom i u Kristu“ sadržan je program našega ovozamaljskog života i djelovanja. Želim vam da kroz taj program u ovom adventu pronađete put do osobnog spasenja“, kazao je zaključujući homiliju.

Na kraju euharistijskog slavlja mons. Vidović je podijelio papinski blagoslov orguljašici s. Mirti Škopljanac Mačina te dugogodišnjim članovima katedralnog zbora (Josip Alajbeg, Marija Klein, Vjekoslav Klein, Mira Šimunović, Zlatan Šimunović, Milivoj Bilić i Lukša Parčina).

U ime prvostolnog zbora sv. Dujma zahvalu je izrekao Josip Alajbeg. U svom govoru je, između ostalog, istaknuo ogromnu ulogu koju u radu katedralnog zbora ima kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović.

Uvodeći u svečanost kolaudacije novih orgulja, nazočnima se obratio orguljaš splitske prvostolnice mo. don Ivan Urlić. Pojasnio je kako nam o važnosti orgulja najbolje svjedoče dokumenti Drugog vatikanskog sabora koji kažu „kako njihov zvuk može crkvenim ceremonijama dodati divan sjaj uzdižući srca Bogu i uzvišenim stvarima“. Opisujući orgulje splitske prvostolnice rekao je kako su izgrađene u orguljaškoj radionici Škrabl iz Rogaške Slatine. Dodao je i kako imaju 3 manuala i pendalnu klavijaturu te 43 registra.

Zatim je uslijedio koncert koji je održao Thomas Ospital iz Francuske. Od 2015. godine Ospital je na mjestu orguljaša glasovite pariške župne crkve Saint – Eustache. Gostuje diljem Europe, Rusije i SAD – a kao solist, komorni glazbenik te uz orkestar. Od akademske godine 2017./2018. počinje pedagošku djelatnost na glasovitom konzervatoriju u Parizu gdje radi na Odsjeku za orgulje i orguljašku improvizaciju.