Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u Hvaru

Hvar (IKA)

U suslavlju imenovanoga hvarskog biskupa Ranka Vidovića te umirovljenog biskupa Slobodana Štambuka apostolski upravitelj Hvarske biskupije biskup Petar Palić je na Veliku srijedu u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru predvodio koncelebrirano euharistijsko slavlje te posvetio ulje krizme i blagoslovio katekumensko i bolesničko ulje.

Koncelebriralo je trinaest svećenika, među kojima su bili generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić, hvarski župnik i dekan don Toni Plenković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Tonči Matulić i postulator kauze blaženoga Ivana Merza te vicepostulator kauze časnoga sluge Božjega Petra Barbarića pater Božidar Nagi. Svećenici su pod misom obnovili svoja svećenička obećanja. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralog zbora pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju gospođe Klare Milatić. U misnom slavlju sudjelovali su i brojni Hvarani.

Na početku misnog slavlja hvarski dekan i župnik don Toni Plenković pozdravio je svećenike i redovnike otoka Hvara kao i velikotjedne propovjednike u hvarskim župama. „Posebno smo u mislima i molitvama povezani s našom braćom koja pastoralno djeluju na Braču i Visu, a koji zbog ograničenja uzrokovana pandemijom danas nisu mogli biti s nama ovdje“, rekao je don Toni i nastavio s riječima: „Dobrodošlica našem i mostarskom biskupu Petru i biskupu u miru Slobodanu. Posebno smo radosni što je danas s nama don Ranko Vidović –  po prvi put od kad je imenovan našim novim biskupom. Don Ranko, dobro došli u našu i vašu katedralu! I vi ćete uskoro biti pomazani svetim uljem koje ćemo posvetiti u ovoj liturgiji. Molimo danas posebno za Vas – neka Vas Duh Božji vodi i nadahnjuje na ovoj životnoj prekretnici. Mir Krista Gospodina koji vas šalje biti blagovjesnikom na našim otocima neka bude uvijek s vama“, rekao je don Toni i zamolio biskupa Petra za uvođenje u slavlje.

Biskup Palić je u prigodnoj homiliji podsjetio svećenike i vjernike da je „misa Posvete ulja, koju u našoj biskupiji slavimo na Veliku srijedu, trenutak posebne milosti u kojemu obnavljamo osjećaj pripadnosti Crkvi. Lijepo je biti zajedno kao braća i sestre i osjećati među nama prisutnost Gospodina Isusa koji je ustanovljenjem Euharistije i ministerijalnog svećeništva postavio temelje Crkve.“

Misa posvete ulja u Hvaru

Tumačeći liturgiju posvete ulja, odnosno blagoslova ulja, biskup Petar je naglasio da “ova tri ulja izražavaju tri dimenzije ili uvjete kršćanskog postojanja. Mazanje katekumena uljem, koje se događa i prije krštenja, znači ne da samo čovjek traži Boga, nego da je i sam Bog krenuo u potragu za čovjekom i hoda uz njega kako bi ga podržao u izlasku iz ponora grijeha, dajući mu snagu za borbu protiv Napasnika. Zatim je tu ulje za bolesničko pomazanje koje je namijenjeno onima koji pate, u svoj svojoj boli, nadama i očaju. Navještaj kraljevstva Božjega također liječi ranjeno srce ljudi; prvo i temeljno ozdravljenje događa se u susretu s Kristom koji nas pomiruje s Bogom i liječi naše slomljeno srce“, kazao je biskup Palić.

Govoreći o ulju krizme, pojasnio je kako je to ulje za pomazanje kod krštenja, krizme i svećeničkih i biskupskih ređenja. „Ulje krizme podsjeća kršćane da su oni svećenički narod za svijet, da Boga učine vidljivim u svijetu, da ga svjedoče i vode čovjeka k Bogu. Otvorimo ljudima put do Boga i nemojmo im biti prepreka svojim nesvjedočenjem ili, ne daj Bože, protusvjedočenjem“, istaknuo je biskup Palić koji se posebno obratio svećenicima riječima: „Pored pomazanja u krštenju i krizmi, primili smo svećeničko i biskupsko pomazanje. Današnji dan je naš dan na osobit način. U ovom slavlju danas, u nazočnosti imenovanoga biskupa Ranka, koji će uskoro biti zaređen i stati pred vas i zajednicu vjernika ove Biskupije, osobno kao dosadašnji Vaš biskup želim zahvaliti svima vama na vašem svećeničkom služenju i svjedočenju. Hvala Vam što ste, za koji dan će biti skoro tri godine, kroz sve ovo vrijeme svjedočili svoje svećeništvo kroz svoju ljubav prema Kristu, Crkvi i svome biskupu i ovomu narodu kojemu ste poslani služiti. Nadam se da će novi biskup iskusiti istu suradničku raspoloživost i ljubav.“

Misa posvete ulja u Hvaru

Govoreći o svećeništvu biskup Petar je naglasio da „svećeništvo svoju djelotvornost crpi iz našeg životnog sjedinjenja s Kristom, iz čega i proizlazi naše svećeništvo. Naša predanost pastoralnom poslanju rađa se samo iz ovog zajedništva ljubavi s njim i želje da se brinemo o bližnjima, da idemo i tražimo one koji su daleko, a ne da riskiramo da se svedemo na puke “menadžere” svetih stvari ili da se dovedemo u situaciju da izgubimo osjećaj da smo “poslani”, da djelujemo „na svoju ruku“ i završimo u tisuću oblika autoreferencijalnosti, kako nas upozorava i papa Franjo. Jedan od najkarakterističnijih aspekata Kristovog svećeništva bilo je žrtvovanje sebe. Nije Isus ponudio druge žrtve, niti je druge učinio žrtvama,“ istaknuo je biskup Petar koji je na kraju homilije zamolio zagovor Blažene Djevice Marije koja je pratila svoga Sina Isusa sve do njegove žrtve na križu i zagovor svetoga Josipa, zaštitnika cijele Crkve, da sve zagovara  i uči otvorenosti i poslušnosti poticajima Duha Božjega.

Na kraj misnog slavlja imenovani hvarski biskup Ranko Vidović rekao je: „Srdačno Vas pozdravljam, braćo i sestre, dragi Hvarani.  I vas braćo svećenici, na čelu s Vašim biskupom Petrom i Slobodanom, biskupom u miru. Kažu da su veoma bitne prve, nastupne riječi. Ja nemam nikakvu čarobnu riječ, niti oko nje nastojim da bih vas fascinirao. Ali dolazim vam otvorena srca, bez ikakvih predrasuda, svjestan one narodne: ‘Nit je tko Janko niti Marko’, nego, Bog je onaj koji čini sve u svima. Svi smo mi samo udovi Njegova mističnog tijela. On je glava koja sve prožima i povezuje u jedno. Naša osobna povezanost s njegovim Božanskim srcem, izvorom svakoga blagoslova i svetosti, garancija je i nešeg međusobnog zajedništva. Kad rijeka prekine s izvorom, ostaje prazno korito, a prazno korito nikoga ne privlači. Isto tako, kad čovjek prekine s Izvorom, ostaje praznog, pa, prema tome, i nemoćnog srca. Stoga vas pozivam da ostanemo živjeti na Izvoru i od Izvora. To je jedina garancija da ćemo ostvariti pravo i istinsko zajedništvo i biti ostvareni kao Njegova ljubljena djeca. Živjeli“!, poručio je biskup Vidović.