Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić predvodio misu u katedrali u Makarskoj i krstio troje djece

Makarska (IKA)

Za vjernike Makarskog dekanata četvrta nedjelja došašća ove godine, 19. prosinca, protekla je u znaku posjeta splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića južnom dijelu te nadbiskupije.

Uz nazočnost župnika don Pavla Banića i župnog vikara don Juru Lovrinčevića, nadbiskup je predvodio misno slavlje u makarskoj katedrali sv. Marka evanđeliste, gdje je ovom prilikom krstio troje djece.

Pravi smisao Božića

U svjetlu liturgije četvrte nedjelje došašća koja nas poziva da se poput Marije prepustimo Božjoj volji, nadbiskup je u svojoj propovijedi istaknuo brojne razloge zbog kojih bi naše ufanje trebalo naoko isprazno izvanjsko blagdansko ozračje pretvoriti u pravi smisao Božića.

Ukazujući na tri dionice adventskog hoda kroz koji nas vode prorok Jeremija, Ivan Krstitelj i Blažena Djevica Marija, nadbiskup se osvrnuo na susret Elizabete koja simbolizira starozavjetno obećanje Mesije i Marije koja simbolizira ispunjenje ovog proročanstvo u Novom zavjetu. Pri tom je Marijin žurni dolazak Elizabeti usporedio s našim čestim žurbama i nervozama, u pretjeranoj brizi za budućnost, izbacivanjem „ovdje i sada“ iz našeg života i nepotrebnim seljenjem u „naše sutra“.

Lijek protiv pretjerane zabrinutosti nadbiskup vidi u prepuštanju Božjoj volji i većem stupnju povjerenja koje imamo u Boga i bližnjega. Marija nije zabrinuta jer ima povjerenje u Gospodina, ali i svoju rođakinju. Time pokazuje svoju strpljivost i predanje Bogu, a blagoslov koji dobiva od Elizabete utječe na međuljudske odnose koji trebaju biti puni razumijevanja, pomoći i dijeljenja osobnih iskustava.

Mariju je njezina rođakinja Elizabeta nazvala „milosti puna“ što znači biti ispunjena ljepotom

“Ukoliko prihvatimo takav model razmišljanja i ponašanja, naša nestrpljivost i zabrinutost preobrazit će se u istinsku radost i ljubav koja je, kako kaže apostol Pavao, strpljiva. To je ujedno i prvi korak u činjenju dobra na koje nas poziva adventsko vrijeme iščekivanja i radovanja. U spremnosti na služenje postajemo lijepi i graciozni poput Marije koju je njezina rođakinja Elizabeta nazvala „milosti puna“ što znači biti ispunjena ljepotom. Do toga pak dolazimo temeljitom pripremom kroz vrijeme došašća koje naše srce čini živim Betlehemom, a sam Božić pretvara u jaki nebeski signal koji nam omogućuje iskrenu komunikaciju u našim obiteljima, župnim zajednicama i čitavom društvu”, naglasio je mons. Barišić pozivajući vjernike na veću adventsku zauzetost u traženju i otkrivanju Božje prisutnosti u našim životima, posebno obiteljima.

S obzirom da se četvrta  nedjelja došašća u narodu obilježava i u znaku očinstva (Očići) nadbiskup je ovom prilikom naglasio važnost očinstva kao jednog od dvaju lica roditeljskog poslanja te je blagoslovivši mlade vjerničke obitelji uveo troje djece u zajednicu novokrštenika. Na riječima potpore i pružanju božićne nade ocu nadbiskupu zahvalio je makarski župnik don Pavao Banić, a iskreni stisak ruke okupljenim vjernicima, svjedočio je o još uvijek čvrstoj vezi prvog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije i njegovih vjernika.