Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Marin Barišić: Bez Duha Svetoga ostajemo udaljeni od stvarnosti koja nas okružuje

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je u nedjelju 31. svibnja u splitskoj prvostolnici svetoga Dujma svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova.


U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić. Na misi je pjevao katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića uz orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića.

U prigodnoj homiliji, nadbiskup Barišić je kazao kako “bez Duha Svetoga ostajemo udaljeni od stvarnosti koja nas okružuje i od Gospodina Isusa Krista čiji je život posebno vezan uz Duha Svetoga – stvaralačku ljubav Božju”.


“Isus je utjelovljen po Duhu Svetom, na Njemu je Duh Sveti, Duh Sveti Ga je vodio u ostvarenju Božjeg plana te Ga je i uskrisio. Duh Sveti je životvorac te temelj svega, a nama često označava nepoznanicu”, ustvrdio je.

Po Duhu Svetom kojeg nam Gospodin dariva postajemo dionici Njegove misije

Tumačeći evanđeoski tekst, nadbiskup je rekao da „i mi danas poput apostola, koji su u strahu od Židova zatvorili vrata, imamo različite strahove koji nas vode u neizvjesnost i bijeg od stvarnosti”, dodavši “da Gospodin dolazi apostolima, darujući im Duha Svetoga”.

“Po Duhu Svetom kojeg nam Gospodin dariva postajemo dionici Njegove misije. I kao što je u početku Duh Božji od bezdušne mase načinio živo stvorenje, tako i ovdje Gospodin svojim dahom nanovo rađa apostole”, pojasnio je, istaknuvši “da se i mi često urušavamo te nam je zbog toga potreban Duh Sveti koji nas čini kreativnima i konstruktivnima u prostoru u kojem živimo”.


Poručio je i kako dar „uvijek treba biti usmjeren prema drugome“, dodavši kako je najveći dar oproštenje.

Govoreći o Duhu Svetom kao izgraditelju zajedništva i međusobnog razumijevanja, nadbiskup Barišić je konstatirao “da se Babilonci nisu razumjeli jer su bili prazni u sebi”.

Želio bih da po poticaju Duha Svetoga vlastitu sebičnost pretvorimo u sebedarje

“Za razliku od njih, Djela apostolska nam danas govore kako su Židovi, Parti, Međani, Elamljani i ostali narodi razumjeli apostole u Jeruzalemu. Razumjeli su ih jer su govorili jezicima Duha Svetoga, jezicima koji očituju veličanstvena djela Božja. I mi smo, poput apostola, plod Duha Svetoga i darovano nam je dostojanstvo sinova i kćeri Božjih po kojem smijemo Bogu reći: ‘Abba Oče!’. Zbog toga svi možemo danas slaviti svoj rođendan. Rođeni smo krštenjem koje je, kao i ostali sakramenti, plod Duha Svetoga”, nastavio je, upozorivši kako smo od Duha pozvani sudjelovati u ostvarenju Božjeg plana spasenja čovjeka i svijeta.

“Želio bih da po poticaju Duha Svetoga vlastitu sebičnost pretvorimo u sebedarje”, rekao je nadbiskup Barišić na kraju misnog slavlja, udijelivši vjernicima blagoslov.