Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Marin Barišić na drugu nedjelju došašća: Oživimo Božju ljubav u našem srcu koju smo primili krštenjem

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je misu na drugu nedjelju došašća 6. prosinca u splitskoj katedrali sv. Dujma. Prijenos mise mogao se pratiti putem TV Jadrana, YouTube kanala i Facebook stranice Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Pozdravljam sve nazočne vjernike te one koji nas prate putem TV Jadrana, YouTube kanala i Facebook stranice naše nadbiskupije. Na poseban način upućujem pozdrav onima koji se bore s koronavirusom. Danas ćemo se pomoliti za vas i za sve one koji se brinu za naše bolesnike, osobito za liječnike i medicinske sestre. Molimo Gospodina da nas oslobodi ove pandemije, kao i trajne pandemije grijeha koja obilježava svakoga od nas”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uvodeći u euharistijsko slavlje na Drugu nedjelju došašća 6. prosinca u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

U koncelebraciji su bili don Nikola Šakić i don Marko Ćubelić. Za vrijeme mise na orguljama je svirala s. Mirta Škopljanac-Mačina.

Svi smo u životu osjetili psihološke, egzistencijalne, bračne, osobne, društvene i obiteljske pustinje

Govoreći u prigodnoj homiliji o čitanju iz Knjige proroka Izaije (Iz 40, 1-5.9-11), mons. Barišić je naglasio  da “Izaijin proročki zov najprije zahvaća njegove suvremenike koji su u babilonskom sužanjstvu”.

“Oni su daleko od domovine i Izaija ih poziva da priprave put Gospodinu. Želi da zadrže nadu i povjerenje u Gospodina“, dodao je, pojasnivši da je prvi Gospodinov dolazak kojim oslobađa Izraelce iz babilonskog ropstva, vraćajući ih u njihovu domovinu, povezan s Njegovim povijesnim dolaskom prema kojemu kroz advent idemo.

Nadbiskup je protumačio simbolički govor u tekstu proroka Izaije, posebno se osvrnuvši na sljedeći ulomak iz spomenutog čitanja: “Glas viče: Pripravite put Gospodinu kroz pustinju. Poravnajte u stepi stazu Bogu našemu. Svaka dolina nek se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spusti; što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi! (Iz 40, 3-4).
“Neki ljudi nikad nisu bili u geografskim pustinjama. S druge strane, svi smo u životu osjetili psihološke, egzistencijalne, bračne, osobne, društvene i obiteljske pustinje. Stepa simbolizira naše svakodnevlje u kojem lutamo, a dolina jamu koju stvorimo sa svojim propustima. Brežuljci su simbol oholo sti, umišljenosti, sebičnosti i samodostatnosti, a krivudavost je znak naše osobne neodgovornosti. Hrapavost je najbolja slika našeg srca koje je često hladno za potrebe bližnjih”, istaknuo je mons. Barišić.

Pozvani smo na božićnu ispovijed i priznavanje grijeha kako bismo postali sposobni za ljubav

Poručivši da pustinja nastaje od malih zrnaca, nadbiskup je ustvrdio kako i naše osobne pustinje nastaju od sitnih uvreda, nepažnje, neodgovornosti, šutnje i malih laži.
“Međutim, ima nade za našu pustinju. Čuli smo u evanđelju da Ivan krsti i propovijeda u pustinji, kao i da narod ispovijeda svoje grijehe. To je i naš put u vremenu došašća, u vremenu u kojem se spremamo na susret s Njim. Krštenjem je u naša srca uliven Duh Sveti, Duh stvaratelj i životvorac. Trebamo Ga ponovno otkriti te oživjeti tu Božju ljubav u našem srcu. Tako ćemo postati sposobni za slušanje Božjeg glasa kojeg često ne čujemo zbog buke različitih glasova ovoga svijeta. Osim toga, pozvani smo na božićnu ispovijed i priznavanje grijeha kako bismo postali sposobni za ljubav, solidarnost, pažnju i iskrenost prema Bogu i bližnjemu”, naglasio je.

Advent je zapravo naš cijeli život u kojem je Njegov povijesni dolazak naš temelj

“On je Onaj koji dolazi. Pokušava nam pomoći da otvorimo sebe i svoj život apsolutnoj budućnosti. Na tom putu obraćenja, On je naš jedini put. Advent je zapravo naš cijeli život u kojem je Njegov povijesni dolazak naš temelj, a konačni dolazak naša nada koju pričešćeni Božjom riječju i euharistijskim kruhom očekujemo”, zaključio je mons. Barišić.

Na kraju euharistijskog slavlja katedralni župnik don Ante Mateljan zahvalio je Ocu nadbiskupu na ohrabrujućim riječima.
Podsjetimo, trenutno u crkvama može biti samo manji broj vjernika (25). Također, preporučuje se rizičnijoj skupini vjernika (starijima i bolesnima) da mise prate iz svojih domova.

Zbog toga, svake nedjelje u 9.30 moći će se pratiti prijenos mise iz katedrale svetoga Dujma u Splitu. Prijenos će biti na TV Jadranu, na YouTube kanalu i Facebook stranici nadbiskupije.