Budi dio naše mreže
Izbornik

Natječaj za sudjelovanje na intenzivnom tečaju ikonopisanja

Zagreb (IKA)

Hrvatska udruga ikonopisaca „Josip Ružić“ održat će od 6. do 15. travnja u okviru Dana kršćanske kulture intenzivni tečaj ikonopisanja pod nazivom „Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“.

Polaznici će usvojiti temeljno znanje o povijesnoj, duhovnoj, teološkoj i umjetničkoj dimenziji ikonopisanja, o zakonitostima izrade ikone te o različitim stilovima, osobito onima koji su se razvili u Katoličkoj Crkvi. Naslov radionice „Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“ riječi su slavnog Dantea koji je iz Lukinog opusa izdvojio upravo njegovo naglašavanje Kristove blagosti, milosrđa i opraštanja. Polaznici će na radionici moći pobliže upoznati sv. Luku i njegova djela Evanđelje po Luki i Djela apostolska koja su ušla u kanon Novoga zavjeta.

Polaznici će na tečaju uz stručnu pomoć vodstva akademske slikarice Silvane Lozančić i Brune Periš, konzervatorice-restauratorice, izraditi ikonu sv. Luke Evanđelista, prvoga ikonopisca i zaštitnika ikonopisaca i umjetnika, koju će nakon završne izložbe i svečane posvete odnijeti kućama. Polaznici će također upoznati splitske najstarije sačuvane ikone i posjetiti riznicu splitske katedrale Sv. Dujma.

Broj sudionika je ograničen, radionica je zatvorenog tipa zbog zahtjevnosti tehnike i meditativnog ozračja ikonopisanja.

Radionice će se održavati od 6. do 15. travnja vikendom od 9 do 17 sati, radnim danom od 16 do 21 sat. Dolazak na sve predviđene satove tečaja je obvezan.

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane, bez obzira na dosadašnje iskustvo i nadarenost. Tečaj je besplatan.

Za prijavu na natječaj potrebno je poslati osobne podatke (ime, prezime, adresa, telefon, mobitel, obrazovanje, zanimanje), dosadašnje iskustvo na području likovne umjetnosti ili ikonopisanja. Nakon zaprimljene prijave slijedi motivacijski razgovor.

Prijavu treba poslati na elektroničku poštu: lidija.piskac@verbum.hr Prijave se primaju isključivo elektroničkim putem od dana objave natječaja do 17. ožujka.