Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen spomendan na poginule hrvatske branitelje iz Metkovića

Metković (IKA)

Blagdan Svih svetih Metković obilježava i kao Dan spomena na osamnaest poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te je tim povodom na uočnicu blagdana u četvrtak 31. listopada župnik župe Sv. Ilije proroka, fra Ante Bilokapić molio na groblju Sv. Ivana Nepomuka molitve odrješenja, a upaljene svijeće i cvijeće položeni su ispred središnjeg križa na groblju i pred spomenikom poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava na Velikoj rivi.

Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici gradske uprave s gradonačelnikom Daliborom Milanom, predstavnici metkovskih političkih stranaka, djelatnici Policijske postaje Metkovića te predstavnici Udruga proizašlih iz domovinskog rata i gradskih institucija.

U večernjim satima slavljena je misa zadušnica u crkvi Sv. Ilije proroka, a zatim je u galeriji Ustanove za kulturu i sport održan komemorativni program kojeg su vodili gimnazijalci, a pripremile prof. Ivanka Ujdur i Martina Pačić. Voditelji programa bili su Katarina Pratežina i Roko Crnčević, a recitacije su izveli Laura Mandić, Mia Ćubela, Mihael Vranješ i Matija Dominiković.

Program je počeo himnom Republike Hrvatske u izvedbi Klape “Sveti Nikola”. Poginulim braniteljima minutom šutnje odana je počast, a svim prisutnima obratio se i metkovski gradonačelnik.

U glazbenom dijelu nastupili su zborovi župa Sv. Ilije proroka i Sv. Nikole biskupa te VIS Viatores koji su ispjevali pjesme “Zemljo moja”, “Dajte mi sladak pjev” i “Zemlja dide mog”.