Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan okrugli stol "Zaštita kulturne i duhovne baštine Zabiokovlja"

Split (IKA)

U povodu Međunarodnog dana kulturne baštine i Europskog dana baštine, Udruga za očuvanje kulturne baštine Slivno priredila je 23. rujna u galeriji dominikanskog samostana u Splitu okrugli stol o temi "Zaštita kulturne i duhovne baštine Zabiokovlja".

Izloženo je sedam do sada objavljenih zbornika radova sa stručnih i znanstvenih skupova održanih u proteklih petnaestak godina u Imotskom, Vrgorcu, Dugopolju i Splitu, a u kojima je obrađeno niz tema o kulturnom naslijeđu, promicanju materijalne i duhovne te prirodne baštine u razvoju turizma u Dalmatinskoj zagori.

U čuvanje baštine uključili su se i učenici, pa je u rubrici “Ernobisernica” u zbornicima tiskano niz tekstova o načinima kojima se baština proučava i njeguje u imotskim osnovnim školama.

Ususret godišnjice rođenja preminulog psihijatra i publicista dr. Mije Milasa (29. rujna 1938. – 15. lipnja 2017.) bilo je riječi i o njegovu ustrajnom proučavanju naše narodne baštine i objavljenim knjigama. Milas je u više izdanja pisao o hrvatskoj usmenoj baladi, u svijetu najpoznatijoj narodnoj pjesmi, Asanaginici. Pisao je također o hajducima Petru Mrkonjiću i Andrijici Šimiću te svjetskom atleti Anti Tomaševiću.

Predsjednik udruge Slivno prof. dr. sc. Anđelko Mrkonjić najavio je da će do kraja godina biti tiskan novi osmi zbornik o duhovnoj baštini te vedrini pučke duše jer je većina radova stigla uredništvu zbornika.