Budi dio naše mreže
Izbornik

Petrovo u Župi sv. Petra u Kaštel Novom

Kaštel Novi (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić predvodio je u srijedu 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, svečano misno slavlje u Župi sv. Petra u Kaštel Novom.

U suslavlju je, među ostalima, bio župnik don Dario Čorić. Slavlju su prisustvovali brojni vjernici, žene i muškarci u narodnim nošnjama, tzv. Petrovi mornari odnosno momci koji su, obučeni u mornarske majice, bili zaduženi za nošenje kipa u procesiji.

U homiliji je nadbiskup Barišić rekao da se slavi blagdan Kristova apostola, nekadašnjeg galilejskog ribara koji je Gospodnju veličinu spoznao upravo u svojoj svakodnevici nakon čega sve ostavlja i polazi za učiteljem, Isusom Kristom. Nadalje, nadbiskup je istaknuo da evanđelje Isusa pokazuje kao pravoga pedagoga koji prvo postavlja lakša, a potom teža pitanja. Naime, Isus najprije pita učenike što ljudi kažu tko je on, a oni odgovor na to pitanju sažimaju savršeno u svega nekoliko riječi. Poslije ih pita tko je „A što vi kažete tko sam ja?“, a odgovor daje samo Petar kojeg je nadahnuo Otac nebeski. Čuvši njegov odgovor Isus mu obećava da će na njemu sagraditi svoju Crkvu, pojasnio je nadbiskup Barišić.

„Draga braćo i sestre, pitanja koja Isus postavlja svojim učenicima i njihov mentalitet su prošli, ali ovo pitanje tko je Krist za mene je osobno i ono ostaje za svagda“, rekao je mons. Barišić i apostrofirao kako naš odgovor na ovo pitanje ne smije dolaziti iz mentaliteta koji nas izgrađuje, ali koji je promjenjiv, već mora dolaziti iz osobnoga odgovora vjere.

„Isus želi čuti nas osobno i ne želi da se formiramo mentalitetom jer mentalitet daje mišljenje koje me ne obavezuje. S druge strane uvjerenje je toliko snažno da se za njega čak i život daje, a upravo je sv. Petar, formiran Duhom Božjim, od mentaliteta rastao do uvjerenja i postao čvrsta stijena na kojoj se može graditi Crkva“, rekao je. Nadbiskup je podsjetio da smo i mi lomljivi baš kao što je bio i Petar te da je potrebno poput njega doći do toga da budemo vjerodostojni i čvrsti vjernici žive vjere, a ne tek oni koji poznaju vjerske ideje, citate, misli ili tradiciju.

Važno je da budemo vjernici koji žive i svjedoče radosnu vijest života jer se Crkva – zajednica vjernika, a ne građevina, može graditi samo od kamena koji je oblikovan jer u suprotnom narušavam zajednicu. „Potrebno je imati uvjerenje, a mišljenje. Potrebno je imati ljubav, a ne osjećaje. Potrebno je imati život, a ne informacije. Onda donekle uspijevamo biti na putu do odgovora tko je za mene Isus Krist“, nadodao je propovjendik.

Nadbiskup je homiliju zaključio podsjećanjem na himnu susreta mladih s papom Ivanom Pavlom II. u Rimu, a refren te pjesme na engleskom glasio je „Lord, You are my life“, a to je zapravo prijevod Petrova odgovora Gospodinu „Ti si Krist, Sin Boga živoga“ u mentalitetu 2022., naglasio je. Iznoseći prijevod ovoga refrena, zaželio je da ne zaboravimo često i na hrvatskom reći „Gospodine, ti si moj život“. Na kraju misnoga slavlja blagoslovljen je kip sv. Petra s kojim se pošlo u procesiju po središtu mjesta, a nakon iste, uslijedio je blagoslov brodica koji je učinjen tako da su se nadbiskup i župnik brodom otisnuli od obale.