Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica za blagdan sv. Mihajla u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

U subotu 26. rujna u crkvi Sv. Mihajla u Dubrovniku započela je trodnevna duhovna priprava  za blagdan sv. Mihajla, nebeskog zaštitnika župe.

Predvoditelj ovogodišnje trodnevnice sv. Mihajlu je beninski svećenik i misionar u Hrvatskoj, autor meditativne literature i prvi sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo.

Trodnevnica je započela pobožnošću sv. Mihajlu, a euharistijsko slavlje zatim koje je predvodio vlč. Odilon u koncelebraciji sa župnikom don Robertom Ćibarićem.

U propovijedi je vlč. Odilon istaknuo kako živeći svoju vjeru često neke stvari možemo uzeti zdravo za gotovo, primjerice imati crkvu i moći ići u nju, posvuda na svijetu to nije moguće, dok je ovdje to sasvim normalno i ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Također, naglasio je dok se spominjemo posvete neke crkve, kao što je to slučaj večeras kad se spominjemo posvete crkve Sv. Mihajla, potiče nas da mislimo o onima koji nemaju prostor crkve za molitvu; onih koji imaju crkve, ali su progonjeni i zabranjeno im je ući, ali i da promišljamo o nutarnjoj Crkvi – Crkvi kao Tijelu, baš kao što sv. Pavao tumači u današnjem čitanju.

O toj temi i evanđelist progovara pišući o Isusovu govoru trgovcima u Hramu. “Isus zapravo zamjera kako nešto toliko može utjecati na čovjeka da zauzme Božje mjesto, ne samo u prostornom smislu, kao što su trgovci u Hramu, nego u srcima mnogih,” pojašnjava vlč. Odilon. Iz tog konteskta preporučuje da postavimo pitanje, koje bi bilo dobro da u jednom trenutku života svaki čovjek sebi postavi: “Za čim trčiš?” Potrebno je zastati, osvrnuti se i tek se onda upitati kako bismo prepoznali što je to za čim trčimo u životu.

U odgovoru na to pitanje pronaći ćemo one stvari koje su zamijenile Božje mjesto u našoj nutrini. Trčimo za onim što stoji umjesto Boga, na njegovu mjestu, u našoj duši, neke druge stvari koje smo postavili na to mjesto. Vlč. Odilon nazvao je te stvari “osvajači naše duše”. Kroz daljnje tumačenje predstavio je i najčešće “osvajače naše duše ili osvajače Hrama Božjega koji jesmo”, a to su: naši strahovi koji ovladaju nama i čine nas zabrinutima te zaboravljamo živjeti blagoslove današnjeg trenutka; trpljenje unaprijed radi nečega što se može dogoditi, a ne mora, i to zbog manjka povjerenja u Boga; utrke za nečim što želimo; preopterećnost zbog prošlosti koju ne prepuštamo Bogu, nego nosimo za sobom, a s tim ide i u želji da nekome pomognemo, zbog naše preopterećenosti, druge krivo savjetujemo i nastavljamo širiti tu opterećenosti.

Vlč. Odilon zaključio je prvi dan trodnevnice mišlju: “Trenuci križeva u našem životu, nisu to trenuci prokletstva, križ za nas vjernike nije znak muke i patnje, nego baš za nas vjernike to je znak ljubavi unatoč muci i unatoč patnji. Ako prisvajamo tu istinu vjere, nemamo razloga trčati, strahovati i opterećivati se radi prološlosti.”

Župnik Ćibarić zahvalio je vlč. Odilonu što se odazvao biti predvoditelj i pozvao vjernike na nastavak trodnevnice 27. rujna i 28. rujna s početkom u 18.30 sati.

Župa sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku proslavlja u utorak 29. rujna svoga nebeskog zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan u 19 sati predvodit će mons. dr. Petar Palić, novi mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Mise na blagdan sv. Mihajla bit će u 7, 8, 10 i 19 sati, a na misi u 10 sati sudjeluju predstavnici i članovi MUP-a.