Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Mihovila na splitskom Kamenu

Split (IKA)

Župa sv. Mihovila na splitskom Kamenu proslavila je, u nedjelju 29. rujna, svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Mihovila.

Središnje euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija, predvodio je bivši župnik župe sv. Mihovila i sadašnji župni vikar župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama o. Ilija Tipurić koji je nedavno proslavio 40 godina svećeništva. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom župe sv. Mihovila o. Antom Kneževićem. Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao župni zbor.

„Danas na poseban način štujemo zaštitnika ove župe sv. Mihovila. On je simbol Božje pobjede i ratuje s onima koji su na strani zloga“, rekao je o. Ilija u uvodnom dijelu homilije.

Upozorio je kako u našem društvu ima previše kriminala, nasilja i velikih nepravdi, dodavši kako uzrok za takva grešna ponašanja trebamo potražiti u oholosti. „Čovjek se u svojoj oholosti pokušava udaljiti od Boga ili zauzeti njegovo mjesto. Zbog toga imamo toliko ovisnika, prijevara i ubojstava“, nastavio je o. Ilija.
Pojasnio je kako čovjek treba „poput sv. Mihovila priznati Boga jedinim Gospodinom i njemu služiti kako bi izbacio zlo iz svoga srca“. „Kao vjernici pozvani smo biti anđeli svim ljudima braneći ih od zla. Nažalost, zlo još uvijek djeluje na naše društvo i mladost. Pogledajte samo zakone koji se donose ili odgoj koji se uvodi u škole. Od mladog čovjeka se želi učiniti poslušnog roba. U svemu tome nam je potreban zagovor sv. Mihovila, njegova zaštita i obrana“, ustvrdio je propovjednik.

U nastavku homilije, osvrnuo se i na položaj branitelja u društvu, rekavši: „Oni koji su se prije 25 godina borili za slobodnu domovinu, koji su s idealima išli u borbu i žrtvovali se, ostali su na margini društva. Njih mediji ne veličaju, nego se stvara slika u kojoj se prezire njihovo mišljenje uz stalno izrugivanje njihove žrtve. U medijima je malo onih koji promiču istinu i pravednost. Opredijeljujući se za dobro i Boga postajemo sposobni za promjenu takve slike i društva u cjelini“.

Zaključujući, poželio je da „nas sv. Mihovil čuva od podvala učvršćujući nam temelje i trajne vrijednosti u izgradnji kulture života“.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je zahvalio o. Iliji na poticajnim i ohrabrujućim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne svetkovine.

Župa se za proslavu svetkovine pripremala trodnevnicom koju su predvodili o. Nikola Grizelj, don Nikola Mikačić i don Domagoj Jelača. U sklopu priprave za svetkovinu održan je i koncert župnih zborova te peti Susret klapa u sjećanje na Andrijanu Gilić.

Ključne riječi:
Kamen Proslava sv. Mihovila Split