Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Navještenja Gospodinova na Priku u Omišu

Omiš (IKA)

Svetkovina Blagovijesti proslavljena je u Župi sv. Petra ap. na Priku u Omišu svečanom misom koju je predvodio župnik don Emanuel Petrov, izvijestili su iz Župe.

Razlažući otajstvo utjelovljenja pod Marijinim srcem, don Emanuel je istaknuo u toj stvarnosti najjasniju objavu čovjekova dostojanstva. Bog sam postaje pravim čovjekom, radi nas ljudi i našega spasenja. On uzima udjela na čovještvu: ne samo u radosti i veselju, nego i u boli i samoj smrti. Blagovijest poručuje svakom čovjeku: Nisi sam! No, potrebno je da čovjek surađuje s božanskim naumom. I upravo to se događa u Marijinom slobodnom pristanku i riječima: „Neka mi bude!“ Stoga je danas dan kad na poseban način molimo za sve žene, majke i trudnice ili po riječima Ivana Pavla II. za „ženski genij“, istaknuo je propovjednik. Tim povodom je na kraju mise pred Gospinim kipom udijeljen poseban blagoslov svim ženama i prošnja da poput Marije budu donositeljice Boga u svaku obitelj.

Nakon mise održan je korizmeni koncert umjetničkog ansambla „Vokalisti Salone“. Umjetnički voditelj mo. Mirko Jankov izabrao je obrade pučkih napjeva: Na Gori maslinskoj (S. Klanac-Tulić – Lj. Stipišić), Puče moj, Barjaci kreću kraljevi (Lj. Stipišić), Prosti nama, Gospodine (K. Magdić), Ave Maria (I. pl. Zajc), Puna tuge (Lj. Stipišić), Tužaljka Jeremije proroka (P. Z. Blajić), Dvanaest razbojnika (N. Plevichaja), Kad izdahnu srce Božjeg Sina (S. Klanac-Tulić – Lj. Stipišić), Oče naš (Lj. Stipišić) i Ja sam uskrsnuće i život (Š. Marović).

Vokalisti su se također prisjetili muzikologa i skladatelja mo. Mihe Demovića, koji je nedavno preminuo, izvevši njegovu skladbu: Zdravo, Tilo Božjeg Sina. Mo. Mirko Jankov izveo je u pauzi nekoliko skladbi na orguljama, koje potječu iz 18. stoljeća, a osobno ih je transkribirao i oteo zaboravu iz arhiva franjevačkih samostana na Visovcu i u Makarskoj. Kroz program je vodio gosp. Mate Jurić, izvijestili su iz Župe.