Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Franje Asiškog na Kladi u Metkoviću

Metković (IKA)

Blagdan sv. Franje Asiškoga, suzaštitnika župe sv. Ilije proroka u Metkoviću proslavljen je u petak 4. listopada u okviru proslave 300. obljetnice župe sv. Ilije.

Misu, kojoj je prethodio ophod, predvodio je Metkovac fra Domagoj Volarević u koncelebraciji župnika fra Ante Bilokapića, župnika župe Vidonje don Mladena Margete i metkovca fra Ive Rastočića. Slavlje je animirao mješoviti župni zbor kojim ravna s. Mila Deak.

Govoreći u propovijedi o sv. Franji, te povijesti franjevačkog reda, fra Domagoj je naglasio kako je  sv. Franjo bio i  preteča međureligijskog dijaloga, jer je u vremenu ratovanja kršćana sa muslimanima Franjo došao k sultanu i sa njim se sprijateljio.

Sveti Franjo vidio je da Riječ Božja ne ide nikada na silu, nego na jednostavan način i to se isto tako traži od nas.

„Pokušajmo micati svoje granice, svjesni budimo da smo i mi maleni, bolje rečeno ograničeni,trudimo se poput sv. Franje živjeti radikalno Evanđelje. To  ne znači doslovno od riječi do riječi, nego obuhvatiti Duh onoga što Gospodin Isus govori. Tu je potreban napor, potrebno je neke stvari shvatiti,potrebno je uvijek iznova čitati Sveto Pismo, pa i pitati – imate svećenike koji vam itekako mogu pomoći, imate internet.  Znam da je život težak, treba se boriti  za svakodnevni život, ali čovjek je i duh i tijelo, po tome se itekako razlikuje od ostalih živih bića. Zato čovjek mora razvijati svoj duh, ako ne razvija duh, duh će zakržljati, i što od nas ostaje? – isprazna ljuska, doslovno smo ne slični, nego  jednaki životinjama, sličnost sa Bogom otpada,“ upozorio  je propovjednik.

“Sveti Franjo nam je primjer da uđemo u ljepotu Evanđelja, vidjet ćemo, iz naših ograničenja,  i mi možemo biti ono što jesmo, drugi Krist. Od Krista smo kršteni, Krista smo obukli i možemo živjeti svoje krštenje na način kako ga je Franjo živio. Od nas će se samo tražiti da se otvorimo  Duhu Božjemu, prepoznamo sebe, svoja ograničenja. Prepoznajmo i druge, dajmo drugima da budu ograničeni u nekim  stvarima, netko više, netko manje, prepoznajmo jedni u drugima Božje djelo, onda ćemo i proslaviti Gospodina, onda će i naš put sigurno ići za svetim Franjom, za sv. Antom i ostalim svetima. Ići će za onim da i mi jednog dana budemo sveti što je zapravo i konačni cilj”, poručio je vjernicima fra Domagoj Volarević, čestitajući blagdan sv. Franje.