Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Bartola, zaštitnika Zračne luke Split

Split (IKA)

U župi Bezgrešnog začeća BDM u Kaštel Štafiliću, odnosno u Zračnoj luci Split, 24. kolovoza proslavljena je svetkovina sv. Bartola apostola. Proslava se odvijala u crkvici istoimenog sveca na brdašcu unutar zračne luke. Misno slavlje je predvodio župnik don Damir Vuletić uz koncelebraciju don Dražena Balića, župnika Drvenika te župnog vikara župe Sv. Lovre iz Trogira uz animaciju župnog zbora iz župe u Kaštel Štafiliću. Prisustvovao je velik broj djelatnika zračne luke i štovatelja sv. Bartola iz Kaštela, Trogira i Splita uz nazočnost direktora Zračne Luke Split Lukše Novaka sa svojim suradnicima, vatrogasaca, zaštitara i djelatnika koji održavaju maslinik.

“Neka nam pomogne milost Božja da imamo iskustvo Božje blizine kao što je imao Bartol i ostali apostoli. Skale kojima se penju i silaze anđeli prema nebu možemo usporediti s našom zračnom lukom koja nam pokazuje povezanost neba i zemlje te ovi zrakoplovi koji nam s neba dolaze na zemlju i obratno. Svakodnevno naša braća i sestre idu prema nebu, a druge generacije dolaze prema nama. Također Božji blagoslov silazi s neba na nas, a naše molitve i zahvale upućujemo Gospodinu”, kazao je don Damir te nastavio, “Gledajući Božjim očima, ako smo svojim srcem vezani za ovu zemlju, onda nam ono nebesko izgleda beznačajno i maleno. Kad gledamo nebeskim pogledom onda ove zemaljske veličine izgledaju veoma male. Ostanemo zadivljeni izgledom neke zgrade, planine. Gledajući sa zemlje, gledajući iz zrakoplova s visine sve je to malo. Gledajući Božjim očima sve je to nedostatno zemaljskih veličina. Sa visine ovozemaljsko je maleno.”

Bartol je svojim srcem bio uz Gospodina i pratio je Božjim očima ovaj svijet i zato se nije bojao nikakvih zastrašivanja, nije se bojao ni same smrti. Znamo na koji način je bio ubijen. Teško je razmišljati o tome da se nekome koža guli s njega, a kamo li to proživljavati. Tu ostanemo zadivljeni snagom vjere i hrabrosti koju je imao sv. Bartol.”

“Mi nemamo iskustvo s tim da vam netko stavi nož pod vrat, ali i u današnje vrijeme mnoga naša braća i sestre ubijeni su zato što su kršćani. Skinute su im glave s ramena. Mnogi su razapeti na križeve samo zato što su kršćani. Mnogi su omalovažavani i proganjani zbog zajedništva s Isusom Kristom. Tu vidimo svjedočanstvo žive vjere i hrabrosti da je netko spreman i život dati, a ne odreći se Isusa Krista.”

“Neka nam pomogne Gospodin kada se nađemo u raznoraznim životnim poteškoćama da se ne bi razočarali i odustali, nego da ostanemo u zajedništvu s Isusom. Ovo mučenje Bartola nam je jedan poticaj za razmišljanje o prolaznosti našeg zemaljskog života, jer jednom i mi ćemo ostaviti svoju kožu i cijelo tijelo. Kada negdje idemo možemo zaboravit i svoje osobne stvari, ali ne možemo zaboraviti svoju kožu, ruke, noge – to uvijek nosimo sa sobom.”

Ovo tijelo koje dodirujemo i uvijek je s nama jednom ćemo ostaviti. Koliko je važno obratiti pozornost na one vrednote koje ostaju zauvijek. Kako kaže pjesnik Šenoa ‘A ti vidi je li i duša zlata vrijedi’, a i te kako vrijedi” rekao je don Damir.

Dodao je neka zagovor sv. Bartola pomogne da bude lijepog zajedništva, suživota, da ovdje na svijetu svi ljudi mogu živjeti kao braća i sestre. “Kad molimo molitvu ‘Očenaša’, onda kažemo kako na nebu – tako i na zemlji. Kao što je na nebu ljepota, ljubav, radost i mir, neka bude radost, ljubav i mir u našim srcima i našim obiteljima.”

Neka nam pomogne zagovor sv. Bartola da možemo voljeti jedni druge i Boga. Sve ćemo jednom ostaviti ovdje, ne samo kuće te imanje, nego i svoje tijelo. Jedino što nosimo sa sobom – to je srce koje je ispunjeno ljubavlju.”

“Već je rečeno da kad gledamo s nebeskih visina sve je maleno, jedino što ostaje veliko – to je srce ispunjeno ljubavlju. Takvo srce imao je naš Bartol i toliki sveci Božji. Neka nam pomogne Gospodin da rastemo u toj ljubavi prema Bogu i ljudima”, zaključio je don Damir Vuletić.

Nakon dijeljenja blagoslova župni zbor otpjevao je pjesmu “Čuj nas majko – nado naša” te se druženje nastavilo u parku Sv. Bare ispod crkve uz domjenak koju je pripremio domaćin – Zračna Luka Split. Okupljenima se u ime domaćina obratio direktor Lukša Novak te rekao da se 24. kolovoza tradicionalno slavi Dan Zračne Luke. Izrazio je zahvalnost zagovoru sv. Bartola za nebesku zaštitu i dobro proteklu sezonu ove godine kada  je Zračna luka Split prvi put ušla u novi dio putničkog terminala.

Naglasio je kako je novi dio zračne luke napravljen trudom i radom svih djelatnika te financiran sredstvima Zračne luke Split, a svi izvođači su bili hrvatski. “Ovo je dokaz da Hrvatska može neke stvari napraviti sama i da se može u Hrvatskoj raditi i živjeti. Sve se može, ako postoji dobra volja i Božji blagoslov.”

“Nisu imali niti jedan incident da se nekom putniku ili djelatniku nešto dogodilo. Misle da je uz Božju pomoć po zagovoru sv. Bartola”, zaključio je direktor Novak. Zatim je don Damir blagoslovio Zračnu luku Split, putnike i djelatnike i čestitao im Danu Zračne luke Split.