Budi dio naše mreže
Izbornik

Runovići: Proslava Gospe od Karmela, zaštitnice župe

Runovići (IKA)

Na blagdan Gospe od Karmela, zaštitnice župe župljani Runovića svečano su 16. srpnja proslavili 150. obljetnicu izgradnje župne crkve i 120. obljetnicu njezine posvete župne crkve.

Jutarnju misu slavio je i propovijedao župnik fra Mladen. Crkva je bila ispunjena župljanima te hodočasnicima iz okolnih župa. Fra Mladen je u propovijedi istaknuo da danas Bl. Djevicu Mariju molimo za naš hrvatski narod, za našu djecu i mlade. Djevica Marija nam je primjer kako po riječi Božjoj treba ustrajno živjeti što je preduvjet našega opstanka. Na misi je pjevanje na orguljama pratila s. Ana Jukić.

U 10.30 sati procesiju sa Gospinim kipom te misno slavlje u dvorištu crkve predvodio je fra Kristijan Stipanović, imotski župnik, gvardijan i dekan. Gospin kip u procesiji nosili su srednjoškolci. Uz o. fra Kristijana u slavlju sv. mise suslavili su župnik fra Mladen Prolić, runovićki fratri fra Marko Babić, fra Nedjeljko Jukić i fra Marko Bitanga, nekadašnji župnik fra Eugen Poljak, fra Jakov Udovičić, fra Zoran Jonjić, fra Denis Šimunović, budući župnik fra Ivica Omazić i don Vlade Mikrut. Na misi su posluživali franjevački bogoslovi iz Splita fra Ivan Novaković, fra Marko Pudar i fra Stipe Buljan.

Propovjednik o. fra Kristijan istaknuo je nazočnim vjernicima misao Sv. Ljudevita Grigniona da žive zajedno s Marijom. Ona je najjednostavniji put do Krista Gospodina. Pozvao je vjernike da Mariju nasljeduju u njezinoj vjeri, poniznosti i čistoći pred Gospodinom Bogom. Podsjetio je vjernike da nema prave vjere bez redovitog primanja sv. sakramenata i sudjelovanja u sv. misi.

Na misi se okupio veliki broj Runovićana, domaćih župljana te onih koji su došli iz raznih krajeva Lijepe naše i svijeta.

Na kraju sv. mise riječ zahvale izrekao je župnik fra Mladen te podsjetio da se ove godine slavi 100. obljetnica izgradnje župne crkve Gospe od Karmela te 120. obljetnica njezine posvete. Crkvu je sa župljanima podigao župnik fra Ivan Glibota stariji. Prije sadašnje crkve bila je prethodna crkva na sredini groblja. Župnik se zahvalio svećenicima koji su predvodili trodnevnicu, fra Josipu Sušiću, župniku Vinjana te fra Jakovu Udovičiću, župnom vikaru u Vinjanima, te ispovjednicima u trodnevnici i nas sam blagdan, fra Frani Laci, fra Marku Babiću, fra Zoranu Jonjiću, don Petru Čondiću, fra Josipu Sušiću i fra Jakovu Udovičiću. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod vodstvom gđe. Marije Biočić, voditeljice.

Večernju misu slavio je i propovijedao don Mate Munitić, župnik Krstatica. I tijekom večernje mise crkva je bila prepuna vjernika. U propovijedi je don Mate podsjetio nazočne vjernike na kršćanski odgoj djece, zatim na primjer roditelja njihovoj djeci i mladima, u čemu je primjer Marija, naša suputnica, ona koja je kao supatnica stajala pod križem svoga Sina. Ona nam u našim problemima i mukama pruža pomoć, rekao je.

Blagdanu Gospe od Karmela prethodila je trodnevnica